Filmul “Spioni de ocazie” a castigat “Premiul pentru film documentar” la Gala Premiilor UCIN 2023.

Vin cu o nouă veste bună: filmul documentar la care am colaborat pe partea de imagine, “Spioni de ocazie”, în regia Oanei Giurgiu, a obținut “Premiul pentru film documentar” la Gala Premiilor Uniunii Cineaștilor din România (UCIN) 2023. Acest premiu reprezintă o confirmare suplimentară, venind în completarea titlului de “Cel mai bun film documentar” pe care “Spioni de ocazie” l-a câștigat în primăvară la Gala Premiilor Gopo 2023. Astfel, “Spioni de Ocazie” a fost recompensat cu cele mai importante două distincții pe care industria cinematografică românească le-a avut de oferit în 2023.

În plus față de cele menționate anterior, merită subliniat că “Spioni de ocazie” a obținut “Premiul pentru costume” la Gala UCIN 2023 și distincția pentru “Cel mai bun sunet” la Gala Gopo 2023. Filmul a fost, de asemenea, nominalizat la categoriile “Cea mai bună muzică originală”, “Cele mai bune decoruri” și “Cele mai bune costume”, toate în cadrul Galei Gopo 2023.

Spioni de ocazie” este un film documentar care examinează un anumit episod al celui de-al Doilea Război Mondial, când, în primăvara anului 1944, biroul serviciului secret MI5 din Cairo a decis recrutarea unor potențiali spioni pentru organizarea unei evadări a unor prizonieri de război din Europa de Est.

Filmul este realizat într-o proporție foarte mare ca un amplu montaj de fotografii, oferind o experiență cinematografică inedită, îmbogățită cu efecte de sunet și cu o coloană sonoră originală. Fotografiile au fost realizate de mine în nu mai puțin de 10 zile de “filmare”, care au avut loc între mijlocul lui 2017 și începutul lui 2020. În aceste zile am realizat peste 48.000 de imagini, într-un regim de lucru similar cu cel cinematografic. Am fotografiat în București și Oradea, prin munți ardeleni și pe câmpuri teleormănene. Dintre cele 48.000 de imagini, aproximativ 2.000 chiar intră în film și compun cam 80% din material, alături de fotografii sau secvențe video document (imagini originale ale vremii) și câteva mărturii-interviuri.

Spioni de Ocazie” este un film produs de Libra Film, avându-l pe Tudor Giurgiu ca producător, iar printre actori se numără și Paul Ipate. Documentarul a avut premiera în cadrul Transilvania International Film Festival (TIFF) 2021, dar a fost proiectat și în cadrul Astra Film Festival 2021, TIFF Oradea 2021 și Cinefest Miskolc Film Festival 2021 (Ungaria). Pelicula a avut premiera de gală în București, în aprilie 2022, într-una dintre sălile Muzeului Național de Artă al României și a intrat apoi în rețeaua de cinematografe românești la 29 aprilie 2022.

Mai jos, o foarte mică parte dintre imaginile realizate de mine pentru “Spioni de ocazie”.

Imagini de making of realizate într-una dintre cele zece zile de filmare, zi în care am “plimbat” un tramvai de epocă prin Oradea.

“Like it” if you like it.