O memorabila intalnire cu Ana Ularu si Canon

Ana Ularu fotografiata la lumina unei brichete cu Canon EOS R5 si RF 50mm F1.2 L USM (ISO 6400, f/1.2, 1/160 sec, developare Lightroom).

Vara aceasta Canon Romania mi-a facut o surpriza foarte placuta. M-a invitat sa realizez o sedinta foto cu Ana Ularu, testand si unui minunat aparat de fotografiat Canon EOS R5, cu aceasta ocazie.

Intalnirile mele fotografice cu Ana Ularu au fost mereu fabuloase. De fiecare data am avut sansa experientelor si experimentelor vizuale. Ana iubeste o forma de creatie care presupune spontaneitate si improvizatie creativa de moment, iar eu sunt incantat sa documentez astfel de stari si situatii irepetabile. Ana intelege arta fotografica, ii cunoaste efervescenta, dar, in plus de asta, ea rezoneaza foarte bine si cu toate cautarile mele vizuale, asa ca intalnirile noastre sunt memorabile.

De data aceasta ne-am revazut intr-o sala de teatru, un fel de “casa” a actorului, o institutie fata de care, cu siguranta, actorul are un spectru de trairi dintre cele mai diverse. Sala de teatru este impresionata, are o aura magica, dar in acelasi timp genereaza si un anumit tip de presiune, obliga actorul la performanta, il intimideaza pe alocuri. Sala de teatru reprezinta tot love & hate-ul pe care il poate experimenta actorul, acolo se intampla triumful, dar si dezamagirea. Pe scena se intampla sclipirea, dar tot acolo se poate intampla si deznadajduirea. As putea spune ca imaginile rezultate ilustreaza relatia Anei cu “teatrul”, mai ales cu latura emotionala a acestei “institutii”.

Ana Ularu prinvind printr-o oglinda rotunda, fotografiata cu Canon EOS R5 si RF 85mm F1.2 L USM (ISO 800, f/1.26, 1/125 sec, developare Lightroom).

Sigur, sala de teatru nu am ales-o doar pentru factorul ei emotional, ci si pentru faptul ca se prezenta ca un mediu in care aparatul foto produs de Canon ar fi fost pus la incercare: lumina putina, decoruri complicate, dar si un loc pentru experiment. Imi place sa cred ca imaginile vorbesc de la sine, macar ca o dovada a timpului petrecut excelent alaturi de Ana.

Sistemul R produs de Canon este raspunsul companiei pentru evolutia accelerata pe care o are piata de aparate foto “mirrorless” in ultima vreme. Mirrorless-ul in sine este cu siguranta o revolutie, cu efecte pe care o sa le vedem rapid pe piata. Curand nu o sa mai vorbim de “fotografie digitala”, ci despre “fotografie computerizata” in care AI-uri foarte evoluate vor identifica scenele fotografiate si vor adapta caracteristicile aparatelor de fotografiat in real-time, intr-o dinamica aparte. Cu siguranta traim vremuri interesante, in care revolutiile in tehnologia fotografica devin o obisnuinta.

Ana Ularu fotografiata intr-o reflexie multipla cu Canon EOS R5 si RF 50mm F1.2 L USM (ISO 6400, f/8.0, 1/125 sec, developare Lightroom).

Totusi, indiferent de etapa tehnologica in care ne aflam, sunt cateva caracteristici ale aparatelor de fotografiat care vor ramane importante, caracteristici la care fotografii se vor uita si de care vor tine cont in cazul unei achizitii. Nu stiu ce cautati voi, dar eu ma uit mai mereu la urmatoarele directii: rezolutia senzorului, controlul noise-ului in high-iso, dinamic range-ul si performanta sistemului de auto-focus. Sigur, exista si alte elemente mai subtile care ma intereseaza: ergonomia, dimensiunile si greutatea camerei, precum si lucruri care tin de puterea de procesare si transferul de date.

In sedinta foto cu Ana Ularu, exact asta mi-am propus, pe langa fotografii faine, sa vad cum se comporta Canon EOS R5 atunci cand lumina este scazuta, cat noise exista in high ISO, cat de “elastice” sunt fisierele RAW (atunci cand incerc sa extrag maximum de detalii atat in stralucire, cat si in umbra, in etapa de grading) si cat de performant este AF-ul.

Ana Ularu fotografiata in lumina unui proiector de teatru cu Canon EOS R5 si RF 50mm F1.2 L USM (ISO 800, f/2.5, 1/125 sec, developare Lightroom).

Sigur, gasiti pe internet teste dintre cele mai variate in ceea ce priveste aceasta camera. Eu nu mi-am propus sa lucrez stiintific, cu parametri masurati si grafice elocvente, mai ales in conditiile in care informatiile acestea exista la o departare de cateva taste si o conexiune la internet. Pe mine m-a interesat mai degraba un soi de real life experience cu aceasta camera, sa imi raspund eu mie daca acest aparat de fotografiat ar fi un “tool” util pentru mine sau nu.

Ana Ularu fotografiata intr-o scena de iluminare cu un contrast ridicat cu Canon EOS R5 si RF 85mm F1.2 L USM (ISO 800, f/2.8, 1/125 sec, developare Lightroom).

Concluzia este simpla si previzibila, this Canon it’s a Canon. E o camera foto extraordinara cu care imi place sa lucrez. Rezultatele sunt excelente si nu vin ca o surpriza, ma asteptam oricum doar la excelenta de la acest brand. In ceea ce priveste high ISO, imaginile realizate la lumina slaba a lumanarii sunt trase “din mana”. In cazul acesta atat sistemul de stabilizare al imaginii, cat si controlul noise-ului in high ISO, au fost excelente. Sistemul de autofocus, mai ales “eye AF”-ul nu a fost pacalit de catre reflexiile in oglinzile mele sau de contra-lumina puternica, iar despre dinamic range… e uimitor cat de multe detalii am reusit sa extrag in umbra si lumina, in etapa de grading.

Ana Ularu fotografiata cu Canon EOS R5 si RF 50mm F1.2 L USM (ISO 6400, f/1.2, 1/160 sec, developare Lightroom).

Sistemul R este cu adevarat extraordinar, e o platforma pe care Canon va construi cu siguranta performanta. Eu sunt uimit de cat de mult a evoluat tehnologia de la inceputurile mele fotografice si pana astazi, iar acum astept cu nerabdare noile teritorii care vor fi cucerite de aceasta “revolutie” a fotografiei “computerizate”.

Las mai jos si alte fotografii realizate in afara sedintei foto propriu zise, un fel de making of, daca vreti. Amuzant a fost, intalnire memorabila am avut, camera foto a mers de minune, lumina bun am avut, iar ‘dovezile” vizuale de aici cred ca sunt convingatoare.