Despre coperta DOR #18 – Free Images!

dor#18

Decât o Revistă #18 este un număr special. S-au împlinit 5 ani de la apariția acestei publicații independente, vârsta marcată prin 5 imagini de copertă diferite. Alături de Bobar, Cantor, Perjovschi si Rasovszky, mă număr printre cei ce au propus o astfel de imagine.

Despre fotografie. In cazul meu, personajul imaginii este avatarul generic feminin pe care îl propune Facebook în lipsa unui portret de profil (există și echivalentul masculin). In opinia mea, fie și pentru câteva secunde, cât a durat încărcarea unui portret propriu, această imagine ne-a reprezentat. Superficiale sau profunde, acestea sunt icoanele momentului. Acolo, în spatele acestor cartoane, suntem noi în carne și oase.

Imaginea este a treia dintr-o serie ce a prins contur acum cinci ani, dar a început în 2004, când l-am fotografiat pe Mihai Dobrovolschi pentru revista Bolero cu o priză montată în locul gurii, ținând un ștecher în cealaltă mână, gata sa se conecteze. În 2009, l-am refotografiat pentru coperta DoR #1, de data asta cu ștecherul în priză. Scena a fost construită, printre altele, ca un simbol, încă valabil în 2009, al puterii personalității și al media în general. Președinții încă se instalau cu ajutorul televizorului.

Dobrovolschi in 2004
Dobrovolschi in 2004
Coperta DOR #1
Coperta DOR #1

Astăzi, după încă cinci ani, am refăcut fotografia, dar fără Dobro. Noul erou al societății este internetul; la noul mod în care se instalează președinții contribuie și netul. Avem un nou lider, o nouă voce, dar nu cu față umană. Netul e colectiv, plin de eroi, niciunul mai mic sau mai mare. N-avem un emițător puternic și milioane de receptori, ci milioane de emițători care sunt și receptori. N-avem un lider care conduce o armată, ci o armată de lideri într-o armonie ciudată.

Free images! Dacă vă place ideea, sunteți invitați să vă jucati cu imaginile de mai jos. Aș fi absolut onorat să le folosiți o perioadă ca avatar în conturile voastre de Facebook. Un tag  ar fi suficient :)

dor_cover_18m dor_cover_18f

2 Replies to “Despre coperta DOR #18 – Free Images!”

Comments are closed.