
Nicușor Dan, noul președinte al României, pe lângă performanța electorală fabuloasă pe care a înregistrat-o, a realizat, indirect, și o performanță fotografică demnă de a fi considerată, să zicem, reper într-o eventuală “istorie” a fotografiei românești. Cu un singur set de imagini, realizat de subsemnatul, Nicușor Dan a câștigat atât Primăria Bucureștiului, cât și un referendum, apoi a intrat în turul doi al alegerilor prezidențiale și, într-un final, a câștigat poziția de Președinte al României. Lucrul acesta, bănuiesc (fără să fi verificat cu prea multă atenție), este unic în peisajul fotografic românesc. Nu cred că mai există o astfel de situație în care un set de imagini să fi câștigat aproape tot ce se putea câștiga din punct de vedere electoral în țară.


Totul a început cu momentul în care l-am fotografiat pe Nicușor Dan în studioul meu, la începutul anului 2024, în contextul alegerilor locale, pentru afișele electorale necesare candidaturii sale de reconfirmare în funcția de Primar al Bucureștiului. A fost a doua oară când l-am fotografiat pe Nicușor în acest context, prima dată întâmplându-se în 2020 (e adevărat că îl fotografiasem și in 2016, dar în alt context).
Desfășurarea evenimentelor ulterioare a fost de așa natură, încât, după cum bine știți, Nicușor a decis să se implice, pe lângă alegerile de primar pe care le-a câștigat, și într-un referendum, dar și în campania electorală pentru prezidențiale, în contextul anulării și reluării primului tur de scrutin din noiembrie 2024. În toate aceste situații apărute ulterior, echipa lui Nicușor a decis să refolosească imaginile (realizate inițial pentru campania Primăriei București) și pentru noile provocări apărute pe parcurs.
Sigur că este vorba despre un context unic. Este irepetabilă o situație în care să se alinieze lucrurile în acest fel. E nevoie de toată degringolada politică, de alegeri anulate și de toate evenimentele conexe. E adevărat și că și eu așez lucrurile în pagină așa cum îmi vine mie mai bine, exagerez când spun că fotografiile acestea „au câștigat totul”. Imaginea fotografică, într-un context electoral, este importantă, dar nu determinantă. Fotografia face parte dintr-un set foarte amplu de instrumente pe care un candidat le are la dispoziție. Afișul electoral contează, fără discuție, dar nu este un factor cu adevărat decisiv. De altfel, nu am niciun merit pentru strălucitele strategii de campanie ale lui Nicușor, în afară de câteva fotografii bine făcute. Totuși, asta nu mă oprește să mă bucur de această întâmplare fotografică și să o împărtășesc și cu voi.
Astea fiind zise, ca să punctez și la capitolul imparțialitate, aflați și faptul că i-am fotografiat pe toți președinții României post-decembriste, ba chiar și pe o parte dintre interimari.
“Like it” if you like it.