Am uitat să vă povestesc o experiență pe care am avut-o la început de septembrie 2023, cu noile WhatsApp Broadcast Channels. Dacă nu știți ce sunt acestea, e ușor de explicat. WhatsApp a lansat în septembrie aceste canale unidirecționale care funcționează similar cu mai cunoscutele canale de broadcast de pe Instagram. WhatsApp Broadcast Channels pare că au pornit mai lent în țara noastră, dar pe plan internațional există un interes relativ mare și o efervescență pe măsură. Oricum, haideți să vă povestesc experiența, dar nu înainte de a vă invita să îmi urmăriți canalul, link aici.
Prin septembrie 2023 am primit un email de la Meta care îmi prezenta următoarea oportunitate: “As one of our verified badge holders on Facebook or Instagram, you are a valued partner to Meta and we wanted to invite you to be one of the first to create a WhatsApp Channel! […] Be part of the global launch! WhatsApp will create a verified channel for you, which means that your channel will be one of only a limited number of channels that appear in the in-app directory on launch day.” Să fiu sincer, am crezut că e un spam sau hoax, dar am făcut toate verificările pe care mă pricep să le fac, din care a rezultat că email-ul e autentic. Evident, i-am dat curs, am accesat procedura descrisă acolo și după alte câteva zile m-am trezit cu un WhatsApp Broadcast Channel verificat.
Toate bune și frumoase, am zis, na ok, încă o altă rețea, încă un canal de broadcast care probabil va funcționa similar cu cel de pe Instagram, care e drăguț, dar nu mi s-a părut că a explodat în vreun mod fabulos. Totuși, spre mirarea mea, au început să curgă followerii, în prima zi câteva sute, dar apoi zile la rând cu minim 1000 pe zi. Am avut zile și cu 3500, aproape 4000 de urmăritori noi pe zi. Am fost uimit de o asemenea amplitudine și am studiat un pic mai bine fenomenul, nu de alta dar pe nicio rețea nu am mai avut parte de o asemenea anvergură. În primele 30 de zile se adunaseră peste 30000 de oameni, mai mult decât prietenii care s-au adunat pe contul meu de Instagram în primii 3 ani. Iar acum a devenit a doua cea mai populară rețea de care dispun, cu peste 43000 de followeri, fiind întrecută doar de Instagram, în ceea ce mă privește.
Nu m-am îmbătat cu apă rece, nu mi-am imaginat nicio secundă că am devenit, brusc, extrem de popular. Căutând un pic mai atent am înțetes de fapt “valoarea” acestui cont “verificat” despre care povesteau cei de la Meta în email-ul de la început de septembrie. “Verificat” nu înseamnă doar bifa celebră, înseamnă că ești listat în așa-numitul “in-app Directory”, adică ești acolo unde lumea te poate vedea cu ușurință, unde apari în căutări și în sugestii. În plus, inițial, în România, la momentul lansării, existau doar patru conturi locale. Adică oricine din țară ar fi dorit să vadă content românesc, avea la dispoziție doar aceste patru opțiuni din care putea alege. Bine, nici acum nu sunt prea multe, în total se pare că există 12 canale verificate, românești. Sigur, oricine și oricând își poate deschide un broadcast channel pe WhatsApp, dar el dacă nu va fi verificat, nu va beneficia de audiența organică existentă în acest “in-app Directory”. Așadar, ok, am și eu audiența mea, oamenii mei care mă onorează cu faptul că mă urmăresc, dar într-o măsură importantă Meta mi-a făcut acest frumos cadou, pe nu știu ce criterii, dar de care mă bucur. Se pare că cineva acolo sus la Meta, mă iubește.
Revenind la ce înseamnă “broadcast channel”: indiferent de rețeaua pe care o alegeți (Instagram, WhatsApp, sau altele), un astfel de canal funcționează similar. Entitatea care moderează canalul poate publica mesaje complexe (foto, video, audio, text), pe o anumită tema, către un public potențial numeros. Așa cum broadcast-ul funcționează și în televiziune, interacțiunea între broadcaster și public este minimală, în sensul că publicul este mai degrabă un spectator al unui anumit “program” stabilit și oferit de către deținătorul canalului. Totuși, spre deosebire de televiziune sau radio, canalele de broadcast prezente în social media permit o formă de interacțiune, în sensul că urmăritorii își pot face simțită prezența prin diverse reacții, cu ajutorul pictogramelor emoji. În cazul meu, canalul pe care l-am deschis se numește, sugestiv, “On Photography” (un titlu inspirat din cartea cu același nume scrisă de Susan Sontag), în care public lucruri pe care le-am descoperit, sau le voi descoperi în domeniul fotografiei.
Bun, de fapt ce voiam să vă spun, dacă ați ajuns până aici cu cititul, înseamnă că pot să vă invit să mă urmăriți și pe WhatsApp. Cred că există și un motiv bun pentru asta, pe acest canal public nu neapărat fotografiile mele, ci diverse descoperiri sau lucruri care mă pasionează din industria fotografică, sau cea a artei. E un mod pentru voi de a urma călătoria mea, nu neapărat pe cea de fotograf, ci una de pasionat al artei. Uneori vorbesc despre expozițiile pe care le văd, alteori despre fotografii sau fotografi care mă impresionează, ba chiar și despre tehnică fotografică. Alteori vorbesc și despre mine sau public fotografii făcute de mine, dar asta se întâmplă mai rar, având în vedere că am un cont de Instagram 100% dedicat pentru asta. Găsiți canalul meu de WhatsApp în link-ul de aici, enjoy!
Felicitări! Care erau alea 4 canale verificate pe România?
Salut, multumesc. Se pare ca cele patru canale initiale verificate au fost de fapt cinci, adica urmatoarele: Cristiana Oprea, Mihail Onaca, Vize America, SkiDropz si al meu.
Yey, mă bucur. VizeAmerica e al meu. Spor maxim!!!
ma bucur si eu, spor.