În vara trecută, am avut minunata oportunitate de a realiza portrete ale unor oameni remarcabili pentru o campanie cu o puternică componentă socială, inițiată de Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună”. Toți acești oameni, de etnie romă, sunt individualități care au reușit în viață în ciuda stigmatelor puternice legate de identitatea lor etnică. Succesul lor nu a fost un efort solitar, ci a venit cu sprijinul apropiaților, aspect care constituie și tema acestei serii. Elementul cheie al acestui proiect este acela că pentru aceste imagini, subiecții portretelor au invitat și au ales să fie fotografiați alături de persoane care, la un moment dat, le-au influențat, în mod determinant, viața.
Astfel, i-am fotografiat pe Valentin Tănase, sportiv de performanță, alături de mama sa, Ionica; pe Oana Rusu, actriță la Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian”, alături de soțul ei, Cătălin Frăsinescu; pe Isabela Stănescu, studentă la Universitatea Națională de Muzică și soprană în Corul Regal, împreună cu mama sa, Violeta, și surorile ei, Lorena și Irina; pe actrița Zita Moldovan, alături de mama ei, Zita-Ema și pe activistul Alexandru Stan, membru al Uniunii Studenților din România, alături de mama lui, Simona.
Lista continuă cu sociologul Adrian-Nicolae Furtună, alături de fiica sa, Natasha; cu Crina Mureșanu, asistent social principal la Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București, alături de fiul ei, Albert; cu scriitoarea Corina G. Păun, directoare a Editurii “Pod peste suflete”, alături de tatăl ei, Păun Gheorghe Ialomițeanu; cu Petrică Badea, șef de serviciu la Guvernul României, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, alături de fiica sa, Indra; cu Raisa Mihai, profesoară de chitară clasică la Colegiul Național de Muzică „George Enescu”, alături de mama ei, Daniela și cu studenta la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din București, Alexandra Ciornea, alături de tatăl ei, Florin.
Nu în ultimul rând, i-am fotografiat și pe pianistul Cătălin Răducanu, alături de fosta sa profesoară de pian, Alma Peter; pe creatorul de conținut online Emil Nepot, alături de Cosmin Nedelcu (Micutzu); și pe Ana Duminică, director asociat la departamentul de cercetare (diligence), alături de soțul ei, Yassine.
Portretele au fost adunate într-o expoziție foto numită “Iubirea care dărâmă ziduri” și care este desfășurată în acest moment în Foaierul Media al Teatrului Național ”I.L. Caragiale” din București (aripa dinspre strada Tudor Arghezi) și va rămâne acolo până la data de 20 decembrie. Este un lucru minunat, având în vedere faptul că luna decembrie este marcată, printre altele, de Ziua Internațională a Drepturilor Omului (10 decembrie) și de Ziua Minorităților Naționale (18 decembrie).
De altfel expoziția a fost văzută deja în foarte multe locuri, fiind expusă în repetate rânduri. În 24 august a avut loc o primă expunere în cadrul Festivalului de Film și Istorii de la Râșnov, apoi, între 18 și 24 septembrie, fotografiile au fost de văzut la Heavy Yard. În perioada 28 septembrie – 1 octombrie, la Manasia Hub, între 2 și 6 octombrie în cadrul Ideo Ideis Laboratorul la @Centrul Multifuncțional pentru Tineri din Alexandria, în 12 octombrie la Reședința Ambasadorului Marii Britanii în România, Excelența Sa, Andrew Noble, cu ocazia celei de-a patra ediții a Serii Culturii Rome, între 16 și 22 octombrie, în clădirea ParkLake Shopping Center, iar în data de 30 octombrie la Elite Art Gallery, în cadrul evenimentului final al proiectului „Cunoașterea (r)omului de lângă noi”.
Toate fotografiile sunt însoțite de ample povești ale fiecăruia dintre personaje, care pot fi citite în sala de expoziție. Cred eu că este o ocazie excelentă de a cunoaște viețile spectaculoase ale unor oameni dintre noi și de a vă convinge că iubirea dărâmă, într-adevăr, ziduri.
Campania “Iubirea care dărâmă ziduri” este parte a proiectului “Cunoașterea (r)omului de lângă noi”, proiect derulat de Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună”, prin programul Active Citizens Fund Romania, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Proiectul „Cunoașterea (r)omului de lângă noi” are ca scop creșterea nivelului de conștientizare asupra drepturilor omului și tratamentului egal, cu focus pe minoritatea romă.
Pun și câteva imagini din locurile în care acest proiect a fost expus. Share it if you like it.