Open Your City – Propunerile mele

HeinekenAm fost invitat, in calitatea mea de cunoscator al Bucurestiului (probabil datorita lungilor documentari pe care le-am facut pentru MuzeulDeFotografie.ro) sa fiu un City Insider al campaniei Heineken – Open Your City. Sa fiu sincer, explorarea capitalei e un subiect ce mi se potriveste, asa ca m-am implicat cu placere. Public aici o mica parte din descoperirile mele si va invit sa le impartasiti si voi pe ale voastre pe pagina oficiala de Facebook a Heineken si pe site-ul oficial Heineken.

Ceasul din oglinda Palatului Sutu - Holul central al Palatului Sutu, ce adaposteste astazi Muzeul Municipiului Bucuresti, este decorat cu un ceas de perete deosebit. O minune a tehnicii la vremea respectiva, orologiul realizat la Paris, se invarte in sens opus. Intregul mecanism este realizat in asa fel incat ceasul sa poata fi citit, de fapt, in uriasa oglinda din dreptul scarilor monumentale.
Ceasul din oglinda Palatului Sutu – Holul central al Palatului Sutu, ce adaposteste astazi Muzeul Municipiului Bucuresti, este decorat cu un ceas de perete deosebit. O minune a tehnicii la vremea respectiva, orologiul realizat la Paris, se invarte in sens opus. Intregul mecanism este realizat in asa fel incat ceasul sa poata fi citit, de fapt, in uriasa oglinda din dreptul scarilor monumentale.
Daimler-ul din parcarea TNB - In parcarea subterana a Teatrului Natonal Bucuresti se afla parcat, abandonat de mai bine de 14 ani, un interesant automobil Daimler DS 420, de colectie.  Masina, un vis pentru orice colectionar pasioant, a fost adusa, se pare, de ambasada Marii Britanii pentru vizita Printului Philip din 2001. Abandonul a venit ca o pedeapsa, datorata faptului ca masina nu a vrut sa porneasca atunci cand a fost nevoie de ea.
Daimler-ul din parcarea TNB – In parcarea subterana a Teatrului Natonal Bucuresti se afla parcat, abandonat de mai bine de 14 ani, un interesant automobil Daimler DS 420, de colectie. Masina, un vis pentru orice colectionar pasioat, a fost adusa, se pare, de ambasada Marii Britanii pentru vizita Printului Philip din 2001. Abandonul a venit ca o pedeapsa, datorata faptului ca masina nu a vrut sa porneasca atunci cand a fost nevoie de ea.
Coliziune intre vechi si nou la Sala Palatului, plus o fatada de bloc aparenta - Intre strada Ion Campineanu si strada Poiana Narciselor, in apropierea Salii Palatului, putem observa una dintre ciudateniile arhitecturale ale Bucurestiului. Doua blocuri, unul construit la ampla sistematizare a zonei din anii ’60 si un altul mai vechi, existent deja, se intrepatrund intr-un mixaj ireal. Contactul intre cele doua cladiri este vizibil doar de pe Poiana Narciselor, din Ion Campineanu fiind mascat de o fatada-decor aparenta, construita in armonie cu aliniamentul blocurilor noi. Fatada e de altfel singura de acest tip din oras, in esenta un perete subtire cu ferestre ce imita un bloc de locuinte, avand doar rol estetic.
Coliziune intre vechi si nou la Sala Palatului, plus o fatada de bloc aparenta – Intre strada Ion Campineanu si strada Poiana Narciselor, in apropierea Salii Palatului, putem observa una dintre ciudateniile arhitecturale ale Bucurestiului. Doua blocuri, unul construit la ampla sistematizare a zonei din anii ’60 si un altul mai vechi, existent deja, se intrepatrund intr-un mixaj ireal. Contactul intre cele doua cladiri este vizibil doar din strada Poiana Narciselor, din Ion Campineanu fiind mascat de o fatada-decor aparenta, construita in armonie cu aliniamentul blocurilor noi. Fatada e, de altfel, singura de acest tip din oras, in esenta un perete subtire cu ferestre ce imita un bloc de locuinte, avand doar rol estetic.
Fereastra cu carti - De cativa ani, un anticar ce isi desfasoara activitatea intr-o cladire de pe strada Batistei, a decis sa transforme una dintre ferestrele amplasate spre strada intr-o adevarata librarie, e interesant de vazut.
Fereastra cu carti – De cativa ani, un anticar care isi desfasoara activitatea intr-o cladire de pe strada Batistei, a decis sa transforme una dintre ferestrele amplasate spre strada intr-o adevarata librarie, e interesanta de vazut.
Capetele de Lei din Turnul Coltei - Turnul Coltei a fost unul dintre reperele importante ale Bucurestiului pana la demolarea sa din anul 1888. Localizat in apropierea Palatului Sutu, in fata Bisericii Coltei, a fost o cladire de o importanta deosebita in perioada. Interesant este ca doua dintre consolele cu capete de lei, ornamente ale turnului, exista inca si sunt adapostite de lapidariul Manastirii Stavropoleos, de pe strada cu acelasi nume din centrul vechi al capitalei. Impresionant daca te gandesti ca sunt realizate acum mai bine de 300 de ani.
Capetele de Lei din Turnul Coltei – Turnul Coltei a fost unul dintre reperele importante ale Bucurestiului pana la demolarea sa din anul 1888. Localizat in apropierea Palatului Sutu, in fata Bisericii Coltei, a fost o cladire de o importanta deosebita in perioada. Interesant este ca doua dintre consolele cu capete de lei, ornamente ale turnului, exista inca si sunt adapostite de lapidariul Manastirii Stavropoleos, de pe strada cu acelasi nume din centrul vechi al capitalei. Este un lucru impresionant daca te gandesti ca sunt realizate acum mai bine de 300 de ani.
Nefumatorii din Tezaur -  Probabil va suna cunoscut cafeneaua Van Gogh de pe strada Smardan. Ce se stie mai putin e ca aceasta cafenea este amenajata intr-un fost sediu de banca, Banca Romano - Elvetiana, mai exact. Interesant este ca usa de securitate a tezaurului bancii se afla inca la fata locului, la intrarea din subsol catre salonul de nefumatori.
Nefumatorii din Tezaur – Probabil va suna cunoscut cafeneaua Van Gogh de pe strada Smardan. Ce se stie mai putin e ca aceasta cafenea este amenajata intr-un fost sediu de banca, Banca Romano – Elvetiana, mai exact. Interesant este ca usa de securitate a tezaurului bancii se afla inca la fata locului, la intrarea din subsol catre salonul de nefumatori.
Heliport-ul din Bucuresti - Dupa modelul cladirilor New York-eze, si capitala are un Heliport la inaltime. Cladirea Crystal Tower aflata pe bd. Iancu de Hunedoara, e singura cladire echipata in acest fel din intreaga tara. Evident acest Heliport permite o panorama de 360 de grade impresionanta asupra orasului, iar apusul de soare este mirific. heliport-ul a gaduit si cateva evenimente sportive si e vizitabil in anumite conditii. De remarcat si restaurantul aflat la un etaj inferior, mai usor vizitabil, ce permite o panorama asemanatoare.
Heliport-ul din Bucuresti – Dupa modelul cladirilor New York-eze si capitala are un heliport la inaltime. Cladirea Crystal Tower aflata pe bd. Iancu de Hunedoara, e prima cladire echipata in acest fel din intreaga tara. Evident, acest heliport permite o panorama de 360 de grade impresionanta asupra orasului, iar apusul de soare este mirific. Heliport-ul a gazduit si cateva evenimente sportive si e vizitabil in anumite conditii. De remarcat si restaurantul aflat la un etaj inferior, mai usor vizitabil, ce permite o panorama asemanatoare.
Asasinatul din turnul Mitropoliei -  Turnul clopotnita de pe Dealul Mitropoliei a fost ridicat in anul 1698 de catre Constantin Brancoveanu, ca o a doua intrare spre palatul sau de la baza dealului. Turnul si-a tot schimbat forma, de-a lungul timpului, astazi fiind inaltat si inchis. In anul 1862, intrarea spre cladirea Camerei Deputatilor se facea prin poarta turnului, iar in aceasta poarta, in iunie a acelui an, avea sa se produca una dintre cele mai misterioase crime politice din Romania, asasinatul primului ministru, Barbu Catargiu, caz ramas neelucidat.
Asasinatul din turnul Mitropoliei – Turnul clopotnita de pe Dealul Mitropoliei a fost ridicat in anul 1698 de catre Constantin Brancoveanu, ca o a doua intrare spre palatul sau de la baza dealului. Turnul si-a tot schimbat forma, de-a lungul timpului, astazi fiind inaltat si inchis. In anul 1862, intrarea spre cladirea Camerei Deputatilor se facea prin poarta turnului, iar in aceasta poarta, in iunie a acelui an, avea sa se produca una dintre cele mai misterioase crime politice din Romania, asasinatul primului ministru, Barbu Catargiu, caz ramas neelucidat.
Ecorseului lui Brancusi de la UNARTE - In sediul Unarte de pe str G-ral Budisteanu se afla un ecroseu din gips, realizat in scopuri didactice de insusi Constantin Brancusi, absolvent al acestei facultati. Statuia este expusa in dreptul scarilor de la intrarea principala.
Ecorseul lui Brancusi de la UNARTE – In sediul Unarte de pe str G-ral Budisteanu se afla un ecorseu din gips, realizat in scopuri didactice de insusi Constantin Brancusi, absolvent al acestei facultati. Statuia este expusa in dreptul scarilor de la intrarea principala.
Camera de hotel in care s-a filmat Nea Marin Miliardar - “Nea Mărin miliardar” este un cunoscut film de comedie românesc din 1979, regizat de Sergiu Nicolaescu. O parte din filmari s-au realizat in Apartamentul Imperial al Hotelului Intercontinental din Bucuresti. Interesant este ca apartamentul pastreaza astazi, dupa 36 de ani, mobilierul si decoratiunile originale prezente in film.
Camera de hotel in care s-a filmat Nea Marin Miliardar – “Nea Mărin miliardar” este un cunoscut film de comedie românesc din 1979, regizat de Sergiu Nicolaescu. O parte din filmari s-au realizat in Apartamentul Imperial al Hotelului Intercontinental din Bucuresti. Interesant este ca apartamentul pastreaza astazi, dupa 36 de ani, mobilierul si decoratiunile originale prezente in film.

“Open Your City” este o campanie prin care Heineken isi invita consumatorii sa devina ghizi ai oraselor in care traiesc. Este o provocare in a descoperi locuri ascunse si spectaculoase, pe care apoi sa le impartaseasca cu alti citadini prin aplicatia campaniei ce poate fi accesata pe pagina oficiala de Facebook a Heineken si pe site-ul oficial Heineken. Locurile propuse de voi vor fi admirate si prin intermediul unor panouri interactive amplasate in Bucuresti, Cluj-Napoca și Constanta.