Unde oare se poate întâmplă ca o gașcă de tineri asiatici să vândă imaginea unui capac de canalizare european? Nu e o greșeală, mă refer chiar la amprenta suprafeţei rotunde, metalice, numită capac de canal, folosită de ei ca o neobișnuită matriță – negativ pentru imprimarea unui tiraj de opere de artă inedite.
Zilele trecute am fost în Berlin unde, evident, am descoperit lucruri noi. Aşa cum spune toată lumea, oraşul este foarte efervescent în ceea ce priveşte arta. Este un fel de New York al Europei, aşa cum preferă să li se spună, lucru ce nu este departe de adevăr. Pe de altă parte, atunci când creativitatea asiatică se întâlneşte cu eficiența germană (sau invers), coliziunea poate fi de-a dreptul amuzantă.
Aşa se întâmplă şi în cazul unor tineri, probabil, chinezi, ce s-au hotărât să scoată bani din piatră seacă… nu chiar piatră, dar pe aproape: din capace de canal. Nu, nu este varianta românească în care furi capacul şi îl duci la fier vechi, ci una neaşteptată în care suprafata acestuia este transformată în matriţă, iar cu ajutorul unor vopseluri, imaginea canalului este imprimată pe coli mari de hârtie. Totul se face acolo, pe loc, în stradă, în zonă pietonală în care acest capac este montat.
Evident, capacul vedetă este “pus” la dispoziţie de statul german. Nu este orice capac, ci unul din Alexanderplaz, cu un design pe măsură, particular Berlinului, ce integrează principalele clădiri ale oraşului într-o panoramă circulară. Până la urmă, nu e chiar de ignorat ideea de a aduce acasă o amprentă atât de relevantă şi nici de neglijat inventivitatea unora de a vinde imaginea unui capac de canal. Nici măcar colaborarea multiculturală ad-hoc, asiatico-europeană, nu poate fi trecută cu vederea. Iar în ultimă instanţă, este un fapt pur şi simplu amuzant.