Zilele trecute am avut experienta realizarii unui interviu cu un om deosebit. Am vorbit cu Ion Grigorescu despre conditia si posibilitatile de creatie ale artistilor in perioada comunista dar si despre fotografia si filmul experimental romanesc.
Nascut in Bucuresti in 1945, Ion Grigorescu, pictor, fotograf si artist media, este unul dintre cei mai importanti experimentalisti din cadru artei contemporane romanesti. Absolvent al Universitatii de Arte Plastice, isi incepe activitatea in 1970 si se pozitioneaza ca unul dintre primii artisti romani ce utilizeaza filmul ca mediu de exprimare dar si ca pionier al fotografiei experimentale. Opera sa artistica cuprinde lucrari de desen, pictura, gravura, pictura si restaurare bisericeasca, icoane, fotografie si arta video, texte teoretice, pagini de jurnal sau studii despre istoria fotografiei.
Artistul abordeaza teme sociale, politice dar si lucrari legate de sexualitatea si expresivitatea corpului uman (body art). Contestatar al regimului comunist, isi desfasoara o parte a activitatii pe ascuns, autocenzurandu-se. Filme ca “Dialog cu Nicolae Ceausescu” realizate in anii 70-80, aveau sa apara public si sa devina celebre dupa 1989.
Ion Grigorescu a expus in Sao Paulo, Glasgow, Amsterdam, Viena, Venetia, Roma, Ljublijana, Stockholm, Graz, Paris, Milano, Stuttgart, Varsovia, Berlin, Bradford, Glasgow, Bratislava, Lisabona. Londra, etc.
One Reply to “Ion Grigorescu by Alex Galmeanu”
Comments are closed.