Bukarest

bukarest

Am descoperit o noua panorama. Depasind putin granita fotografiei, imaginea este a doua gravura pe care o public. Am mai gasit un exemplar cu ceva timp in urma. Desenul pare foarte vechi, imi este greu sa recunosc ceva. Sunt cateva turnuri atipice dar nimic usor identificabil. Pot estima o data apropiata de 1850 dar fara sa ma bazez pe altceva decat pe intuitie. Raiden si Radu Oltean s-au dovedit a fi foarte eficienti asta asa ca o sa apelez inca o data la ajutorul lor.

Informatiile ce au venit cu documentul sunt minime. In coltul din dreapta sus este notat numarul “759” in cifre romane. Putin probabil sa fie o data, mai degraba un numar de identificare. “Aus d. Kunstanstalts d. Bibliogr. Instituts in Hildbgh.” din stanga jos se poate traduce: “De la  Fundatia de Arta a Institutului Bibliografic din Hildburghausen” (un oras in Germania). “Eigenthum d. Verleger” in dreapta jos inseamna “Proprietatea Editorului”, intr-o traducere libera.

Atasez un detaliu cu linia de orizont a imaginii, pentru o identificare mai usoara.

detaliu_panorama

4 Replies to “Bukarest”

  1. Salut Alex,
    E cel mai greu “test” de pana acum! Foarte greu de recunoscut ceva. Pot emite doar ipoteze:

    1. Vederea este dinspre Dealul Spirii, cu Curtea Arsa in prim-plan stanga si Manastirea Antim in plan mai apropiat, dreapta.
    2. Mai la dreapta de Curtea Arsa se vede un fel de foisor, posibil cel de pe acoperisul vechii Agii a Politiei.
    3. Mai la dreapta de Agie este un turn patratos, posibil sa fie Turnul Coltea.

    Din nou, sunt numai presupuneri. Astept si parerea lui Radu Oltean, care e mai priceput pe Bucurestii de dinainte de 1900.

  2. Uite imaginea la o rezolutie mai buna, daca e de ajutor (pe wikipedia)
    http : // upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/17/Bucuresti_panoramic_c1850.jpg

    Numai bine!

  3. Foarte greu de recunoscut ceva, intruct la 1850 nu era construita nicio cladire emblematica a Bucurestiului ( Palatul Patriarhiei, Casa Armatei, Palatul de Justitie, CEC-ul, Palatul Postelor, Banca Nationala, Ateneul Roman etc ), cladiri construite in perioada lui Carol I, cand – de altfel – Bucurestiul s-a dezvoltat foarte mult.
    Cele mai inalte cladiri din oras la 1850 erau bisericile, turlele lor “tronand” orasul, dar si acestea au fost reconstruite din temelii sau demolate in perioada comunista.
    Deci, dupa mine, se poate banui un singur lucru despre aceasta imagine: ca este vorba despre zona centrala a Bucurestiului.

  4. S-ar putea sa fi e o gravura dinainte de incendiul din
    1847, de aceea e greu de identificat ; doar Turnul Coltii ar mai
    putea aparea, dar nu sunt sigur, poate in partea dreapta, daca
    vederea e de pe o colina din sudul orasului.

Comments are closed.