Tocmai ce am primit doua imagini din Bucurestiul anului 1941. Fotografiile datate 24.07.1941 sunt realizate la exact o luna dupa ce Romania s-a aliat Germaniei in campania militara antisovietica (24.06.1941) si la doua zile inaintea eliberarii Basarabiei de sub ocupatia Rusiei comuniste (26.07.1941)
Bucurestiul din perioada aliantei cu armata germana in timpul celui de-al doilea razboi mondial este fotografiat chiar de catre un militar neamt. Asadar fotografiile sunt facute de un amator. Din punct de vedere fotografic nu sunt extraordinare dar din punct de vedere documentar merita apreciate.
Originalele sunt de mici dimensiuni 6,2×8,4cm sau 5,2×4,1cm cadru util (probabil niste probe martor) si au fost dezlipite dintr-un album. Exista inca urme de adeziv pe spatele printurilor.
Prima imagine este realizata la Universitate cu fata spre “Generala – Asigurari” actual sediul central al BCR, in timpul unei maifestatii militare. In centrul imaginii troneaza portretul Maresalului Antonescu, conducatorul Amatelor Romane, primul ministru si in consecinta, conducator al tarii (este cunoscut faptul ca Regele Mihai avea mai mult rol decorativ in acea perioada). Fanfara militara era formata din soldati romani iar multimea din jur si de la ferestrele cladirii din fundal saluta cu celebrul salut nazist. Este interesant ca manifestatia este una de mici dimensiuni dar publica, sunt multi civili in dreapta imaginii si in punctul de statie al aparatului de fotografiat. Sub portretul lui Antonescu in partea din centru-jos-dreapta a imaginii se poate observa un om ce pare un oficial militar. El este aflat in mijlocul strazii, practic in mijlocul evenimentului salutand in acelasi stil nazist undeva spre dreapta imaginii. Mana ii acopera fata iar silueta nu spune mare lucru. As fi fost tentat sa cred ca este insusi Antonescu dar se pare ca pe 24 iulie maresalul era la Cernauti unde constata retragerea trupelor sovietice din zona. Dupa aproximativ 5 ani, Antonescu va fi judecat si executat de regimul comunist proaspat instaurat in Romania (01.06.1946).
A doua imgine este realizata tot in Piata Universitatii in lungul actualului bulevard Magheru. Se vede blocul “Wilson” si amplasamentul statiei de tramvai. Bulevardul era pavat cu piatra cubica.
Da frumoase poze
In cea de-a doua imagine se observa cum s-a straduit fotograful sa incadreze astfel incat sa evite maidanul lasat de prabusirea blocului Carlton (vizavi de cladirea cea mai apropiata din stanga).
Regele Mihai a avut rol decorativ tot timpul pana la abdicare. Era prea tanar, sa nu zic si nelinistit, si prea putin copt la minte. Rolul lui era de fatada, era o simpla marioneta. Tara era condusa de altii. In special de Maresal, caruia i s-a rasplatit binele adus stim noi cum (am pe undeva filmul executarii lui)
Ce chestie…pozele sunt facute cu exact 45 de ani inainte sa ma nasc eu. :)