For those who know Bucharest well enough, this must be a very interesting picture. This is Sfanta Vineri Square with Sfanta Vineri Church (Holy Friday Church) on the left, demolished by the Romanian dictator Ceausescu in 19.06.1987(this day it is a Friday like the name of the church). The place was located at the crossroads of Calea Calarasilor Street and Sfanta Vineri Street. Right now there is a wide boulevard, a shopping Mall, two Gas Stations and residential apartments. The picture is made by Laurentiu Galmeanu (http://www.laurentiu.go.ro) in the winter of 1986. And it is, as far as I know, the last picture of this church before it was destroyed.
11 Replies to “old bucharest view”
Comments are closed.
Super!
Mai baga niste poze din aceeasi epoca. SUNT DOAR PENTRU UZ PROPRIU !
Mi-ai facut o mare surpriza cu imaginea asta, mai ales ca face parte din bazarul meu sentimental de imagini bucurestene.
Mi-ar placea sa fie inceputul unui proiect in care sa refacem virtual Bucurestiul, asa cum a fost si poate asa cum l-am meritat!
Cu drag si mult respect profesional,
Zomir Dimovici
Imi plac imaginile din vechiul Bucuresti. Avea o aura speciala de “Mic Paris”. As vrea sa vad mai mult. Continua!!
Cu respect Daniel Angelescu
Frumos! Nu am prins perioada aceea, dar ma fascineaza pozele ce surprind realitatea acelor timpuri…
Imaginea este diferita de cea din copilaria mea (anii 50-60).
Biserica nu se vedea atat de detasat. Intre biserica si statia de tramvai se afla o clopotnita, un fel de poarta cu bolta, absenta in fotografie. Deasemeni in stanga, peste drum, era fostul cinematograf Tomis care devenise un platou al studiourilor Bucuresti.
Aici a lucrat si Bob Calinescu, realizator de filme de papusi prin anii 1955-57.
Tot la Tomis era un punct in care se angajau figurantii (25 de lei pe zi figuratie obisnuita, 50 de lei figurate “speciala”- candidatii erau studenti, pensionari si “fosti”). Intrarea se facea tot pe sub un fel de bolta.
In dreapta, inafara cadrului era o cladire monumentala, fosta primarie a sectorului 2-negru, devenit raionul Tudor Vladimirescu. Prin anii 60 in cladire ramasese tribunalul raionului Tudor Vladimirescu. Primaria s-a mutat in Str Parfumului si raionul TV a devenit Sectorul 4. Azi este sectorul 3. Cred ca la data cand s-a facut fotografia tribunalul nu mai exista.
Saru mana nene, mi-ai amintit de copilarii si tineretzuri.
Buna ! am trait pe strada Matei Basarab din 1967-1987 si am cunoscut vechiul carier ca in palma, unde este parfumul de altadata?,mare pacat pentru biserica renumita Sf. Vineri-Hereasca.Sunt mandru ca am fost contemporan cu ea! pana la demolarea miseleasca din 1987!
P.S. am avut onoarea sa il cunosc pe tatal tau Pompiliu.
ma-am nascut si copilarit in cartierul vitan,chiar in blocurile din piata vitan!! nu piata de langa policlinica,chiar in piata aceea mica vis a vis de sectia de politie.in anii 1970 pana in 1987! va rog,daca a-ti trait aici sau aveti fotografii cu cartierul vechi sa ma contactati la nr 0034662429957! am fost la sc gen nr 95 iar liceul l-am facut la “timpuri noi”.i-mi doresc tare mult sa iau legatura cu fosti vecini. eu am locuit in aleea alexandru voievod,bl 4! multumesc!
Mii de mutumiri !!! nostalgia acelor vremuri ma cuprind ,am locuit exact in spatele biserici pe str Herescu Nasturel pina in momentul demolari
Am copilarit pe Calea Vacarresti si imi doresc tare mult niste poze cu zona podul Le Maitre dela pod spre abator unde erau sio citeva magazine , cofetarie, Azuga, Ferometal, Jucarii , Librarie, Aprozar, Sifoane , ( NEA ION )
Merci anticpiat
Adrian
Imaginea este diferita de cea din coiplaria mea (anii 50-60).Biserica nu se vedea atat de detasat. Intre biserica si statia de tramvai se afla o clopotnita, un fel de poarta cu bolta, absenta in fotografie. Deasemeni in stanga, peste drum, era fostul cinematograf Tomis care devenise un platou al studiourilor Bucuresti.Aici a lucrat si Bob Calinescu, realizator de filme de papusi prin anii 1955-57.Tot la Tomis era un punct in care se angajau figurantii (25 de lei pe zi figuratie obisnuita, 50 de lei figurate speciala – candidatii erau studenti, pensionari si fosti ). Intrarea se facea tot pe sub un fel de bolta.In dreapta, inafara cadrului era o cladire monumentala, fosta primarie a sectorului 2-negru, devenit raionul Tudor Vladimirescu. Prin anii 60 in cladire ramasese tribunalul raionului Tudor Vladimirescu. Primaria s-a mutat in Str Parfumului si raionul TV a devenit Sectorul 4. Azi este sectorul 3. Cred ca la data cand s-a facut fotografia tribunalul nu mai exista.Saru mana nene, mi-ai amintit de copilarii si tineretzuri.