5 Minutes Portraits – imagini de la vernisaj

O noua luna, o noua expozitie, de data aceasta vorbim despre un experiment video deosebit, care ruleaza pe 40 de monitoare imprastiate pe nu mai putin de doua etaje de cladire. Este vorba despre o parte dintre video-portretele seriei, “5 Minutes Portraits”, un proiect foarte drag mie, pe care prietenii Qreator by IQOS au decis, spre bucuria mea, sa il gazduiasca. Vernisajul a avut loc pe 18 octombrie, dar expozitia poate fi vazuta pana pe 25 octombrie, asa ca mai exista o zi in care va puteti bucura de ea.

In cazul in care nu stiti deja, incepand din anul 2014, am avut ocazia sa invit personalitati din Romania sa se aseze timp de 5 minute in fata unui aparat de filmat. Intentia a fost sa experimentez o forma diferita de abordare a portretului, in care, in plus fata de clasica fotografie, sa existe ocazia inregistrarii unor micro expresii faciale cu tot ce pot sa aduca ele in plus unui portret traditional. In acest context, consider aceste filme ca fiind de fapt fotografii, un fel de “expuneri lungi”, dar nu in sensul terminologiei fotografice, ci in sensul timpului pe care subiectul il petrece in fata obiectivului, timp care, in felul acesta, este documentat in intregime. Daca vreti, sunt cinci minute de introspectie fotografica utilizand instrumente video.

Inspirat de unele lucrari realizate de Andy Warhol, am invitat in acest proiect doar persoane cunoscute publicului larg din Romania. In acest context, exista si un al doilea palier de analiza al proiectului, acela al ideii de celebritate sau persoana publica. Personalitatile, inregistrate intr-un mediu neutru, aproape aseptic, se lasa descoperite asemena unor exponate aduse intr-o vitrina. Este un forma de experienta intima ce poate schita un raspuns la intrebarea: “Ce reprezinta ideea de persoana publica?”

Mai jos puteti vedea fotografii de la evenimentul de lansare, un video cuprinzator, precum si o parte dintre imaginile aparute in spatiul social-media.

“Like it” if you like it.