Aventura mea “Spyfie” – primul selfie realizat din satelit.

SpyfieMi-a placut James Bond inca de de la episoadele jucate de Sean Connery, iar toata copilarila mea am visat la tehnologii avansate. Nici acum nu sunt departe de tehnologie, toti cunoscutii mei stiu ca sunt intragostit de butoane, asa ca, un “selfie” realizat din spatiu, pentru mine e ceva de nerefuzat.

Am fost invitat de Heineken sa particip la lansarea “Spectre“, noul film din seria James Bond, o invitatie ce m-a pus pe drumuri, tocmai pana in insoritul Las Vegas. Din punctul meu de vedere, cu cat mai departe, cu atat mai bine, insa nu aveam idee de aventura care mi se pregatea. Am banuit ca va fi o amintire placuta, dar ce am descoperit acolo mi-a intrecut toate asteptarile.

Inca buimac de jet-lag-ul inerent oricarei schimbari radicale de fus orar, aud batai in usa camerei de hotel. Descopar rapid un pachet misterios, iar inauntru un telefon mobil. Mesajul pe care l-am citit pe ecran nu lasa nici cel mai mic loc de interpretari: “esti in misiune, maine la 5 dimineata ne vedem la receptie”. Ok, la 5 la receptie, nu sunt chiar  “a morning person”, dar daca e misiune… cu placere.

Eu in mijlocul desertului Nevada, cu luminile Las Vegas-ului in spate, asteptand rasaritul de soare.
Eu in mijlocul desertului Nevada, cu luminile Las Vegas-ului in spate, asteptand rasaritul de soare.

Am urcat in autocar la ora aceea imposibila, la care lumina zilei nu parea ca se pregateste sa apara. N-am fost singur acolo, ci impreuna cu 200 ziaristi, bloggeri, youtube-ri (intre timp, am aflat ca exista si meseria asta) si alte vedete media din intreaga lume. Cu totii ne-am indreptat tacuti spre desert.

Selfie in a dune buggy
Selfie in a dune buggy

Pe drum am fost anuntati de misiunea noastra, trebuia sa ne intalnim la ora si punct fix cu un… satelit. Urma sa participam la ceea ce organizatorii au numit “spyfie”, adica un selfie fotografiat din spatiu, primul de acest fel. Am aflat ca imaginea va fi realizata cu ajutorul unei camere foto hi-tech, montata pe un satelit care orbiteaza in jurul planetei la o distanta de 600km si o viteza de 7km/secunda (aproximativ 25000 km/ora), dar nimic nu se va intampla inainte de a lua micul dejun.

Un mic dejun englezesc intr-un desert american.
Un mic dejun englezesc, intr-un desert american.

Si a fost un mic dejun memorabil, organizat exact in inima desertului, loc in care am ajuns cu spectaculoasele si amuzantele “dune buggy“.  Totul s-a intamplat intr-un decor fabulos, cu luminile Las Vegas-ului pe fundal, exact in momentul in care soarele ciupea linia orizontului, intr-o atmosfera ireala.

Rasarit peste Las Vegas
Rasarit peste Las Vegas

Lumina calda a soarelui de rasarit a fost cum nu se poate mai potrivita pentru o lunga sesiune de selfie-uri, de care celebrii bloggeri din jurul meu nu se mai saturau. Desertul, mai degraba pietros decat nisipos si panorama luminata a orasului-cazino aflat in departare, alaturi de un mic dejun pur englezesc, au fost cat se poate de potrivite pentru lunga zi care avea sa inceapa.

Bloggeri din toata lumea aflatie intr-o sesiune de selfie-uri in desertul Nevada
Bloggeri din toata lumea aflati intr-o sesiune de selfie-uri in desertul Nevada
The sunrise-show in desertul Nevada
“The sunrise-show” in desertul Nevada

Cu “bateriile” incarcate, ne-am deplasat in viteza catre celebrul Hoover Dam, locul nostru de intalnire cu satelitul care urma sa ne fotografieze. Barajul, mandria tehnologica americana a anilor 1930, aflat la granita dintre Nevada si Arizona, construit pe cursul fluviului Colorado, pare a fi un decor cu adevarat dezlipit din filmele Bond (vezi Golden Eye filmat la Contra Dam). Chiar daca e un obiectiv industrial, am constatat ca arhitectura barajului contine surprinzatoare elemente art-deco, neasteptate in cazul constructiilor eminamente pragmatice.

Hoover Dam, un loc potrivit pentru orice film de actiune.
Hoover Dam, un loc potrivit pentru orice film de actiune.

[WPGP gif_id=”4649″ width=”600″]

Dupa un tur al “obiectivului”, ne-am asezat in locurile prestabilite, pe baza unor tag-uri care ne-au fost inmanate anterior. Numaratoarea inversa a inceput, dar a fost brusc intrerupta de mici “probleme tehnice”, rezolvate rapid la aparitia lui Dave Bautista (bad guy-ul ce joaca in Spectre). Trei, doi, unu… ochii in soare si gata, o voce in difuzoare ne-a spus ca am fost fotografiati, misiune indeplinita. Nu ne asteptam sa vedem vreun satelit sau lentila, n-ai ce sa vezi la un obiect nu mai lung de 2 metri, aflat la 600km departare, circuland cu 25000 km/ora, dar e impresionat faptul ca te vede el pe tine. Imi imaginez ca detaliile tehnice ale event-ului trebuie sa fi fost deosebite… daca va intereseaza, UrtheCast este  vinovatul.

Acesta este Spyfie-ul meu, realizat cu un aparat de fotografiat afat pe un satelit ce orbiteaza in jurul pamantului la o distanta de 600km de sol si cu o viteza de 25000 km/ora. Portretul este un detaliu al imaginii din dreapta ce prezinta intreg grupul de oameni prezenti la eveniment.
Acesta este Spyfie-ul meu, realizat cu un aparat de fotografiat aflat pe un satelit care orbiteaza in jurul pamantului, la o distanta de 600km de sol si cu o viteza de 25000 km/ora. Portretul este un detaliu al imaginii din dreapta care prezinta intreg grupul de oameni prezenti la eveniment.
Dave Bautista (bad guy-ul ce joaca in Spectre), s-a asigurat ca Spyfie-ul poate continua.
Dave Bautista (bad guy-ul ce joaca in Spectre), s-a asigurat ca Spyfie-ul poate continua.

Ziua a continuat cu premiera filmului, inapoi in Las Vegas. Au fost de toate: limuzine luxoase, multe costume si rochii frumoase, covor rosu si suficiente aparate de fotografiat.

Nu e nici Paris si nici Venetia, dar Las Vegas are un pic din amandoua.
Nu e nici Paris si nici Venetia, dar Las Vegas are un pic din amandoua. Turnurile fotografiate sunt replici care se afla in fata a doua cazino-uri celebre.
Undercover in Las Vegas
Undercover in Las Vegas

[WPGP gif_id=”4656″ width=”600″]