My 5 o’clock Diary

 

5 o'clock diaryDaca ne-am vazut in oricare dintre zilele anului 2013, in jurul orei 17:00, sunt sanse destul de mari sa va fi fotografiat pentru acest proiect. In acel an, in fiecare zi, de la 01 ianuarie pana la 31 decembrie, la 17:00 fix, am dus aparatul la ochi pentru a realiza un snapshot cu ce se intampla in apropierea mea. Evident, s-au strans in acest mod 365 de imagini care, vazute in ansamblu, compun un jurnal personal al intregului an.

 

5 o'clock diarySigur, vorbim de un jurnal, dar pentru mine este un experiment mai larg in care incerc sa elimin decizia fotografului, sa scot artistul si imaginatia lui din ecuatie. Aici m-am obligat sa declansez la ora fixa, e o altfel de conventie, decizia nu imi mai apartine in totalitate pentru ca, interesant sau nu, momentul trebuie documentat. Motivul decalsarii este unul oarecum obiectiv, o alarma a unui ceas.

Exista o mica filozofie aici ce are in vedere motivul pentru care un fotograf face “efortul” de a duce aparatul de fotografiat la ochi. In mod normal, orice declansare a camerei se intampla cu un scop, daca in fata fotografului se intampla ceva interesant ce merita documentat. “Interesant” este in esenta un termen subiectiv si se refera mai degraba la puterea de intelegere, imaginatia, experienta si sistemul de valori la care se raporteaza observatorul.

Nu o sa va arat fiecare fotografie in parte, imaginile privite individual nu sunt relevante. Proiectul este facut pentru a fi privit pe de-a intregul. Toate cele 365 de imagini le consider a fi un singur obiect, o singura “imagine” care nu poate fi decupata. In acest sens, un simplu articol de blog nu poate descrie amploarea proiectului, dar intentionez sa il expun public cat mai curand. Am sa va anunt negresit.

Pana atunci poate va e de folos video-ul de mai jos, la o citire stanga-dreapta fiecare screen reprezinta o luna calendaristica intr-un aranjament cronologic. Ianuarie e in stanga sus, decembrie in drepta jos. :)

One Reply to “My 5 o’clock Diary”

Comments are closed.