Maroc

Ce face un fotograf în vacanță? Evident… fotografii. Asta am făcut și eu în Maroc, mi-am încercat mâna cu un reportaj de călătorie. Nu aș fi putut să gasesc un loc mai bun, țara nord-africană este ideală din punctul acesta de vedere. Pot să declar că Marocul este “fotogenic”.

Am colindat destul de mult. În țara am intrat cu ferryboat-ul prin Tanger de unde am închiriat o mașină și m-am plimbat mai ales în lung, dar și în lat. Rabat, Casablanca Marrakech, Essauira și Fes au fost destinațiile principale, plus alte câteva mici lucruri văzute pe drum.

Experiențele au fost variate, au acoperit toată plaja posibilă, de la cele extraordinare până la unele aproape dezamăgitoare. Expresia “este frumos dar păcat că este locuit” cred că se potrivește de minune. Dacă ai nervii tari si știi să alegi ce este bun, poți avea niște revelații uimitoare. O combinație foarte ciudată între situații hilare absolut comice și locuri de o frumusețe incredibilă.

Și bineînteles… Marakech-ul! Ooo da… Marakech-ul. Trebuie să îl vedeți… iubire și ură în același timp, este magic.

Nu am să scriu mai mult, am să las imaginile să vorbească de la sine, chiar dacă le voi ajusta cu mici explicații, uneori necesare.

Marrakech, Maroc – dec. 2012: Trăsuri, motociclete, oameni și biciclete, toate aflate în deplasare simultană pe una din străduțele înguste ale medinei. Experiența traficului poate fi considerată o atracție turistică în sine iar Marrakech-ul este reprezentativ din acest punct de vedere. Fiecare oraș are o medina, adică orașul vechi înconjurat de ziduri de apărare medievale. Prin definiție, medina este o încrengătură labirintică de străzi înguste, cele mai multe având o lățime de un metru și ceva. Labirintul în sine nu a fost realizat întâmplător, așa cum pare la prima vedere, ci funcționa ca o ultima redută în fața inamicilor. Armate întregi nu și-ar fi găsit direcția într-o astfel de structură.
Marrakech, Maroc – ian. 2012: Piața Djemaa el-Fna este activă la orice oră din zi dar mai ales pe amurg. Există restaurante volante ce sunt montate și demontate în fiecare seară, lucrul acesta fiind o particularitate locală. Localnicii sunt cu toții negustori, fie că au ceva de vândut sau nu. O simplă indicație sau ghidare trebuie cuantificată, fie chiar și nesolicitată. 
Marrakech, Maroc – dec 2011: Localnicii preferă să împartă o cursă cu taxi-ul. Se înghesuie în număr cât mai mare într-o singură mașină, pentru eficientizarea financiară a deplasării. Taximetriștii obișnuiesc să se oprească în stațiile de autobuz și să anunțe o direcție a deplasării, iar cei interesați găsesc o modalitate de a intră în mașină.
Rabat, Maroc – dec. 2011: Sacagiu aflat pe străzile medinei în căutare de clienți. El vinde apă din recipientul, realizat din piele de animal, pe care îl cară în spate. Apa este servită în paharele de alamă ce îi decorează costumația. 
Marrakech, Maroc – dec. 2011: Străzile medinei oferă un spectacol involuntar la orice oră din zi. În acest caz, o rază de lumină aproape teatrală, străbate acoperișul de tablă ce acoperă întreagă lățime a străzii, luminând gazele de eșapament lăsate în urmă de câteva motociclete grăbite. Metoda acoperirii unor străzi întregi se practică de sute de ani. Comerțul funcționează mai bine la umbră. 
Marrakech, Maroc – ian. 2012: Curtea unui fost hotel este transformată în magazin de antichități. Obiectele aflate într-o aparentă dezordine, oferă un spectacol fascinant. 
În apropierea Essaouira, Maroc – ian. 2012: Câteva capre se află suite pe crengile unui arbore de argan în căutarea fructelor acestei plante. Localnicii obișnuiesc să taxeze turiștii curioși și pe cei ce fotografiază, cu sume ce variază între unul și doi euro. 
Rabat, Maroc – dec. 2011: Femeile obișnuiesc să se adune lângă zidurile exterioare ale medinei. Apusul de soare este unul dintre cele mai apreciate momente. 
Casablanca, Maroc – ian. 2012: Tinerii se adună în fiecare zi pe plajă pentru a forma echipe de fotbal. Jocurile încep de dimineata devreme și continuă până la lăsarea întunericului. Plajă, lungă de câțiva kilometrii, este ocupată aproape în totalitate de terenurile desenate în nisip. 
Marrakech, Maroc – dec. 2011: Lucrători vopsesc bumbac și mătase cu ajutorul unor instalații rudimentare, într-un loc ferit din interiorul medinei.
Marrakech, Maroc – dec. 2011: Mănunchiuri de fire de mătase proaspăt vopsită sunt așezate la uscat pe suporți instalați deasupra străduțelor înguste, în apropierea vopsitoriei. 
Marrakech, Maroc – ian. 2012: Un localnic se tunde într-o frizerie aflată pe una din străzile centrale ale medinei.
Marrakech, Maroc – dec. 2011: Un fierar execută foarfeci de tăiat tablă, într-un micuț atelier din medina.
Marrakech, Maroc – dec. 2011: Fotografii cu portrete de femei arabe, sunt scoase la vânzare pe străzile medinei.
Essaouira, Maroc – ian. 2012: O femeie vagabondează pe străzile din Essauira, cerând bani turiștilor. Îmbrăcămintea improvizată dar atent stilizată, gestica și expresia, îi conferă o prezentă remarcabilă. 
Essaouira, Maroc – ian. 2012: O femeie arabă se așează într-o fereastră ornament, parte a fortificațiilor medievale portugheze construite în vechiul port al orașului.
Essaouira, Maroc – ian. 2012: Pescăruși roiesc în căutarea hranei, în apropierea pescarilor ce își desfac năvoadele în vechiul port al orașului. 
Essaouira, Maroc – ian. 2012: Negustori așteaptă îngândurați, în piața centrală a orașului.
Rabat, Maroc – dec. 2011: O trupă de Hip-Hop locală intregistreaza un videoclip pe străzile din vechiul kashbah.
Rabat, Maroc – dec. 2011: Localnică ce ascute un cuțit de bucătărie cu ajutorul pragului de piatră din intrarea în locuință.
Marrakech, Maroc – ian.2012: Tineri acrobați se antrenează în coregrafie asemănătoare Capoeira, pentru spectacolele ce le vor susține în piață centrală.
Marrakech, Maroc – dec. 2011: Un strungar scoate la vânzare bețele pentru frigărui cu mânere producție proprie, realizate în incintă.
În apropierea Essaouira, Maroc – ian. 2012: Lucrători în cooperative feminine pentru producerea uleiului de Argan. Pe teritoriul Marocului există 33 de astfel de cooperative, în fiecare dintre ele activând aproximativ 60 de femei. Întreaga procedură de extragere a uleiului se realizează manual, cu tehnologie tradițională.
Marrakech, Maroc – dec. 2011: Acrobații din piața Djemaa el-Fna realizează spectacole cu audientă majoră. Piața este de altfel recunoscută pe plan mondial pentru varietatea și densitatea spectacolelor de acest tip.
Rabat, Maroc – dec. 2012: Doi localnici se apără de soare, pe o bancă în apropierea zidurilor ce împrejmuiesc medina.
Marrakech, Maroc – dec. 2011: Pisicile, ca în orice altă tară arabă, sunt bine tolerate de localnici. În cazul de fată stau așezate pe televizoarele scoase la vânzare, în fata unui magazin de electronice din interioril medinei.
Fes, Maroc – ian. 2012: Copii joacă jocuri de PlayStation într-o sală de jocuri electronice, amplasată în orașul medieval.
Fes, Maroc – ian. 2012: Fotbalul este o obsesie națională. Copii se joacă pe străzile înguste ale medinei, chiar și la ore înaintate.
Casablanca, Maroc – ian. 2012: Portretele regelui Mohammed VI sunt vândute în cele mai neobișnuite colțuri.
Casablanca, Maroc – ian. 2012: Un fotograf local prezintă abordarea cu care are cel mai mare succes. Cei fotografiați apar la fel de înalți ca turnul moscheii Hassan al II-lea, cea mai mare moschee din Maroc.
Marrakech, Maroc – dec. 2011: Copii “conduc” o motocicletă parcată pe una din străzile mai largi din imediata apropiere a medinei.
Marrakech, Maroc – dec. 2011: Un vânzător ambulant local își prezintă marfa pe străzile orașului vechi. Vinde coronițe și aripi de fluturaș.
Marrakech, Maroc – dec. 2011: Un polițist este surprins în puținele momente cu trafic liniștit. Marrakech-ul este recunoscut pentru circulația rutieră haotică.
Rabat, Maroc – dec. 2011: O bătrână privește spre una dintre intrările secundare ale medinei. Îmbrăcămintea colorată este o caracteristică locală.
Rabat, Maroc – dec. 2011: Un Renault roz primește un schimb de ulei. Cele mai multe dintre mașini sunt reparate în stradă, spațiul interior al atelerielor de service fiind foarte redus.
Rabat, Maroc – dec.2011: Un țesător local finalizează covorul pe care îl are în lucru. Marocul se bazează foarte mult pe manufactură.
 În apropierea Chichaoua, Maroc – ian 2012: Covoarele sunt scoase la vânzare aproape oriunde, aici pe gardurile unei clădiri aflate într-o zonă izolată la 60km vest de Marrakesh.
Marrakech, Maroc – ian.2012: Grădina Majorelle este un punct de atracție important. Casa artistului francez Jacques Majorelle este o veritabilă gradină botanică. Propietatea a aparținut și lui Yves Saint Laurent, ce a restaurat-o atent. O caracteristică este omniprezența albastrului intens.
Rabat, Maroc – dec. 2011: Elementele grafice se întâlnesc la tot pasul, umbrele se întrepătrund cu arhitectura locală în cele mai neașteptate moduri.
Marrakech, Maroc – ian.2012: Un vânzător local vinde marfă din popriul magazin, undeva în centrul medinei.
Rabat, Maroc – dec.2011: Bănicile din apropierea zidurilor medinei sunt folosite în diferite scopuri, pentru odihnă sau pentru desfacerea de mărfuri.
Tanger, Maroc – dec 2011: Un taximetrist local a ales să decoreze, într-un mod cu totul inedit, prizele sistemului de ventilație defect.
Rabat, Maroc – dec. 2011: Artist stradal local cântă la un instrument artizanal tradițional, pe străzile kasbach-ului. Spectacolul implică și un mic număr de coregrafie în care interpretul își rotește capul, învârtind cicurașul de pe fes.
Marrakech, Maroc – dec. 2011: Localnic pregătind resturi de pâine, hrană pentru pasări.
Marrakech, Maroc – dec. 2011: Două femei se odihnesc pe o stradă din centrul medinei.
Rabat, Maroc – dec. 2011: Zidurile medinelor sunt un tip de fortificație caracteristică vechilor orașe din întreaga Africa de nord.
Rabat, Maroc – dec. 2011: Interior specific de restaurant local. Ospătarul pregătește un ceai din frunze de mentă.
Rabat, Maroc – dec. 2011: Artist tradițional local, cântă la tobă printre oamenii aflați în piețele medinei.
Rabat, Maroc – ian. 2011: Doi nevăzători discută, în apropierea pieței pincipale a medinei din capitală Marocului.
Marrakech, Maroc – dec. 2011: Magazinele din piața centrală a Marrakech-ului sun spectaculoase. Totuși, cele mai spectaculoase dintre ele sunt cele în care se vând lămpi, veioze și candelabre.
Marrakech, Maroc – dec. 2011: Localnic, patron de restaurant volant. Este unul din proprietarii celor poate câteva zeci de restaunante din piață centrală, ce se montează și demontează în fiecare seară.
Rabat, Maroc – dec. 2011: Un negustor vinde papuci tradiționali marocani. Este un tip de incaltamine ce este încă utilizat în viața de zi cu zi a marocanilor.
Fes, Maroc – ian. 2012: Un tăbăcar așteaptă uscarea bucăților de piele proaspăt vopsite, pe terasa din apropierea unei uriașe vechi tăbăcării organizată în aer liber. Prelucrarea pielii sau comerțul cu articole realizate din acest material, sunt activități caracteristice zonei.
Fes, Maroc – ian. 2012: Tăbăcăria orașului este una dintre cele mai mari din Maroc. Aici se scot bani din orice, atât din prelucrarea pielii, din vânzarea produselor specifice în magazinele aflate în punctele de panoramă, dar și din panorama în sine. Fotografiatul se poate realiza doar contra cost cu o sumă ce poate fi echivalată la 5-7 euro.

 

 

 

13 Replies to “Maroc”

  1. Cata culoare!!!!Cred ca este o incantare pentru ochi :-)
    …poza cu muuuulte lampi este preferata mea….si cea cu Gradina Majorelle…

  2. Incredibil. Bravo, Alex, pentru atat de multe aspecte fascinante surprinse.
    Gata comentariul, ma mai uit o data pe poze :)

  3. Nu pot sa descriu in cuvinte ceva mai frumos ca aceste poze!Ai suprins exact lucrurile care par banale pt ei dar fascinante pt noi.

  4. Prima fotografie este fantastica! Cai, motociclete, pravalii, blonde, negri, negustori, etc. Cred ca spune tot despre Africa de nord dar mai ales Maroc.

  5. Exista doua categorii de oameni ce fac fotografii,pozari si artisti desavarsiti in a surprinde cu obiectivul lor lumina,culoare,umbra si cel mai fain emotii,ei bine domnule Alex Galmeanu apreciez calitatile dumneavoastra de artist intr-ale fotografiei,imi place sincer tot ceea ce creati,pentru ca toata munca dumneavoastra este o creatie.

  6. Interesanta galeria aceasta, “altceva” prin comparatie cu celelalte, iar cromatica are si ea un cuvant important de spus, poate si datorita pozitiei geografice a Marocului. As indrazni sa spun ca te apropii usor ca stil de Joe McNally…

    Sunt curios totusi ce lentila ai folosit in calatoria ta pentru majoritatea imaginilor din aceasta galerie?

  7. Marocul mi se pare fascinant ! mi-am propus sa-l vizitez cu prima ocazie cand am timpul necesar.
    fotografiile sunt nemaipomenite !

  8. multumesc.
    am vazut 10 poze excelente (2 cred ca sunt prelucrate), in care ma relaxez.
    nu spun care sunt, pentru a nu gasi aglomeratie cand vin sa ma odihnesc in ele.

  9. Am savurat fotografiile tale şi am remarcat printre rânduri că ai închiriat maşină în Maroc. Să înţeleg că se poate? Adică poţi conduce relativ decent?
    Mulţumesc!

  10. @liliana oprisan: da, se poate. sunt reprezentate mai toate firmele mari de inchirieri. sunt doua probleme: toate masinile sunt vechi iar garantia pe care trebuie sa o lasi e enorma. altfel e ok.

    de condus, e discutabil… e oarecum riscant, dar se conduce :)

  11. Îţi mulţumesc pt răspuns. Voi închiria şi eu, probabil. Garanţia o recuperezi la final, sper, nu? Funcţionează firmele în sistem european sau nu prea?

    Comparativ cu condusul în Bucureşti e muuuult mai haotic sau similar?

  12. Fascinate poze!
    Bravo Alex si felicitari!
    Sunt fotografii care respira, au suflet !

Comments are closed.