Primele mele experiente fotografice

Cautand tot felul de lucruri, asa cum se intampla de obicei, gasesc altele. Cam asa am descoperit sau redescoperit primele mele experiente fotografice. In mod firesc, acum nu pare mare lucru dar pentru mine la vremea aceea reprezentau pasi uriasi in cariera mea.

Primele fotografii

Cele patru imagini de mai sus sunt singurele ce au supravietuit procesului meu de developare. A fost primul negativ pe care l-am fotografiat si developat iar asta se intampla fix in data de 5 aprilie 1992. Imaginile sunt realizate de pe acoperisul casei in care locuiam atunci (Sf.Vineri – Calea Calarasilor), am folosit un aparat Smena iar filmul este un Azopan PS24. Tot efectul old-vintage de secol 19 este defapt un proces de developare defectuos prin care am si voalat restul negativului.

Prima fotografie publicata

Este vorba de o fotografie aparuta pe coperta 3 a revistei Salut cu numarul 43. Cred ca se intampla prin 1994. Tipul scufundat in Dambovita citind celebra revista a adolescentilor anilor 90, este un amic din copilatie imbracat intr-un costum de-al tatalui meu. Imaginea nu a fost una comandata, nu am lucrat niciodata pentru Salut. A fost o initiativa proprie pe care am trimis-o pe adresa redactiei. Publicarea ei a fost o surpriza uriasa pentru mine, probabil ca a placut suficient de mult incat sa fie luata in considerare. Ar fi fost mult mai placut daca imi publicau si semnatura dar chiar si asa a fost un motiv de importanta mandrie.

Prima fotografie de coperta

Asta se intampla prin 1998, cred ca in primavara. Subiectul este , evident, Adrian Pintea, fotografiat pentru o revista de mai mica anvergura ce se numea “2000 Plus”. Sedinta foto a avut loc in culisele Teatrului National din Bucuresti iar semnul acela “NU INTRA CU FOC” l-am gasit aruncat printre decoruri. Echipamentele pe care le aveam erau de-a dreptul amuzante. Un Pentax ME Super cu doua obiective, un blitz chinezesc pe care il montasem pe un stativ improvizat si o umbrela alba, de ploaie, pe care o gasisem prin casa. Dar se pare ca au fost suficiente pentru a ma descurca.

Prima expozitie foto

Tot in 1998, pe 4 martie. Nu a fost o expozitie personala ci una colectiva dar a fost prima data cand am expus. Evenimentul a fost organizat de revista “2000 Plus” la Institului Francez din Bucuresti.

13 Replies to “Primele mele experiente fotografice”

  1. Alex, acest articol m-a impresionat si motivat in acelasi timp! Te felicit pentru determinarea cu care ai urmarit aceasta pasiune de-a lungul anilor si pentru nivelul la care ai ajuns. Bravo!

    Pentru mine doua concluzii: primii pasi in public sunt mai greu de facut, dar sunt necesari pentru continuarea calatoriei. Si apoi iata ca se poate, daca iti doresti asta cu adevarat si muncesti dedicat.

  2. Man, char ieri am gasit un exemplar al revistei UNICA, cu fotografia trupei Class pe coperta… ianuarie 2000. “Coperta – Foto: Alex Gâlmeanu”

  3. SUPER FAINE, ARTISTICE, oricum sa fii fotograf profesionist iti trebe si alte calitati, nu ca tot felu de expirati care se dau mari artisti cand fac poze cu telefonul mobil, Nokia vezi Doamne… inca odata, f faine…

  4. Vazand si aceste fotografii de debut si interviul de la Garantat 100% cu Cosmin, si spunand de tine cateva lucruri foarte interesante, nu pot decat sa te felicit din nou. Ne mai trebuiesc oamenii ca tine, care sa arate Romaniei si oamenilor interesati de fotografie, ca e mai mult decat a face niste spanshoturi.. Mult succes.

Comments are closed.