Proiect 112 – Update!

Andrei Gheorghe
Andrei Gheorghe

Daca credea cineva ca in ultimele doua luni am stat degeaba… ei bine, nu! Am lucrat la un material interesant pe care il expun in cateva zile. I-am spus “Proiect 112”.

Organizat impecabil de Mihaela Berciu alaturi de echipa ei si fotografiat, asa cum a stiut mai bine, de Alex Galmeanu, evenimentul se materializeaza intr-o expozitie foto ce va avea loc in Holul Aulei Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, intrarea din Calea Victoriei. Conferinta de presa din deschiderea oficiala va avea loc în data de 25 Martie 2009, ora 11.30. Fotografiile, 24 la numar, printate la 100×70 cm pe hartie fotografica (fotosensibila), vor fi expuse in perioada 25 martie – 8 aprilie si pot fi vizionate conform orarului institutiei.

If you think that the last two months have gone in vain, well, here is some exciting news: I have been working on a new project, titled simple “Project 112”.

Organized by Mihaela Berciu and her team and photographed by me, the project begins with a photo exhibition that will take place in the lobby of Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, Calea Victoriei entrance, here, in Bucharest. The press conference opening the exhibiton will be on the 25th of March, at 11.30 AM. The images, 24 in total, printed on photographic paper 100×70 cm, are available to the public from the 25th of March until the 8th of April 2009.

Dragos Bucurenci
Dragos Bucurenci

“Proiect 112” este un proiect fotografic ce pune arta fata în fata cu teroarea violentei in familie. Subiectul este unul indelung analizat dar abordarea noastra este una deosebita. Exista violenta, exista mesaj si probabil context pentru controversa dar este un proiect social menit sa sustina adaposturi pentru femeile victime ale violentei domestice. Va exista si o licitatie in data de 30 martie unde intrarea se va face doar pe baza de invitatie, sorrry :)

“Project 112” is a photographic project which puts art face to face with the terror of domestic violence. The subject is not a new one, but our approach is rather unconventional. There is violence, there is message and probably the right circumstances for controversy, but it is a social project meant to raise support for the shelters that house domestic violence victims. There will also be an auction on the 30th of March and all the benefits will go into donations.

Horia Brenciu
Horia Brenciu

Inca nu pot sa va spun mai multe, conferinta de presa are rostul ei. Totusi, pe 25 martie undeva dupa ora 12 voi reveni cu mai multe detalii si cateva fotogafii.

Update 1! Revin cu cateva imagini, doar ca sa va fac pofta. Restul le puteti vedea in in Holul Aulei Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, intrarea din Calea Victoriei. Vor fi expuse acolo pana in data de 8 aprilie.

De ce abordarea aceasta? In Romania, statistic vorbind, victimele violentei domestice sunt femeile. Noi am fotografiat doar barbati dar in situatii in care multe dintre femei se afla. Practic rolurile au fost inversate. Am ales personalitati pentru ca sunt lideri de opinie. Poate ca in felul asta barbatii vor intelege ca violenta nu este un argument.

Comunicatul de presa oficial arata asa:

PROIECT 112 by Mihaela Berciu & Alex Gâlmeanu

Proiectul 112 aduce argumentul creatiei artistice împotriva arogantei puterii violente si o combate, vorbind prin imagine, tuturor celor care vor sa auda!
Initiatorul proiectului, Mihaela Berciu, consultant de imagine si fotograful Alex Gâlmeanu reunesc în cadrul unei expozitii de fotografie 24 de barbati celebri – Ilie Nastase, Dan Bittman, Elan Schwartzenberg, Razvan Ciobanu, Lucian Mândruta, Andi Moisescu, Tudor Chirila, Alexandru Abagiu, Catalin Botezatu, dr. Constantin Stan, Razvan Mazilu, Andrei Gheorghe, Florin Piersic Jr., Cristian Mungiu, Edi Petrosel, Horia Brenciu, Tudor Giurgiu, Dan Chisu, Smiley, Mihai Petre, Catalin Stefanescu, Dragos Bucurenci, Vlad Craioveanu, Mihai Dobrovolschi.
Proiectul 112 este un proiect social si artistic care s-a nascut din dorinta de a aduce în prim-plan cresterea îngrijoratoare a cazurilor de violenta domestica. Scopul proiectului este de a sprijini cu fonduri Programul CASABLU, proiect initiat în mai 2002, în cadrul caruia functioneaza un centru de consiliere sociala, psihologica si juridica si un adapost, cu adresa confidentiala, în care femeile si copiii victime ale violentei în familie pot fi gazduiti între 1 si 6 luni.

Expozitia va fi deschisa în perioada 25 martie – 8 aprilie în Holul Aulei Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I”, (luni-vineri 12.00 – 20.00, sâmbata 10.00 – 18.00, duminica 10.00 – 16.00). În data de 30 martie va avea loc un eveniment restrâns si o licitatie de tip silent auction. Fondurile strânse în urma Proiectului 112 vor fi donate în întregime Programului CASABLU, urmând a fi folosite pentru administrarea si întretinerea adapostului din Bucuresti, pentru gazduirea si consilierea femeilor si copiilor victime ale violentei în familie.

Mihaela Berciu, consultant de imagine
„Romania este înca dominata de mentalitati învechite. Nimeni nu are dreptul sa agreseze un semen! La noi însa se întâmpla frecvent. Acest fenomen nu va scadea câta vreme societatea se va multumi sa priveasca cu mâinile în sân, pe motiv ca nu se poate face nimic.
Sigur ca se poate! Cu bunavointa, altruism si interes fata de ceilalti.”

Alex Galmeanu, fotograf
Am vazut în acest proiect atât o oportunitate fotografica cât si o serioasa componenta sociala. Am simtit ca fac mai mult decât fotografie.
Daca mesajul va fi înteles, probabil va avea un impact important împotriva violentei domestice. Nu este la îndemâna oricui sa fotografieze personalitati în asemenea ipostaze, asa cum nu este la îndemâna oricui sa se lase astfel fotografiat. Împreuna am creat o comunitate puternica iar scopul este nobil.”

Cristina Horia, director executiv,  Fundatia SENSIBLU
“Violenta domestica este unul din fenomenele care destabilizeaza profund la nivel fizic, psihologic, emotional si economic toate persoanele implicate. Aceste efecte depasesc granitele cadrului familial si se manifesta si la nivelul relatiilor sociale ale celor afectati. Problematica violentei domestice presupune o interventie speciala si comprehensiva, implicând un consum mare de resurse de timp, financiare si umane. Initiatorii Proiectului 112, Mihaela Berciu si Alex Gâlmeanu au înteles ca una din marile nevoi ale persoanelor abuzate este de a se simti în siguranta, de a avea un spatiu în care sa îsi recâstige demnitatea si respectul de sine. Au ales sa nu ramâna indiferenti la fenomen si sa îsi ofere suportul celor care au mare nevoie de ajutor. Saluam initiativa lor si le multumim pentru încrederea în serviciile programului Casa Blu“.

***

În România, conform Legii nr. 217/2003- art.2 (al.1 si 2) violenta în familie este definita ca fiind “orice actiune fizica sau verbala savârsita cu intentie de catre un membru al familiei împotriva altui membru al aceleiasi familii, care povoaca o suferinta fizica, psihica, sexuala sau un prejudiciu material”. Constituie de asemenea, violenta în familie si impiedicarea femeii de a exercita drepturile si libertatile fundamentale.
Conform statisticilor Agentiei Nationale pentru Protectia Familiei – septembrie 2008, numarul cazurilor de violenta domestica raportate:
•    44,284  cazuri de violenta în familie in ultimii 5 ani
•    peste 633 de decese din cauza violentei domestice din 2004 pâna în septembrie 2008
•    peste 1,967 victime de sex feminin, doar în anul 2007, din cauza violentei domestice (44 de decese, 14 situatii de lovituri cauzatoare de moarte, 1752 lovituri sau alte violente)
•    489 de cazuri de violenta domestica asupra femeii, pe luna (dintre care 16% minori de sex femin) în primele trei trimestre ale anului 2008

Update 2! Fotografiile pot fi vizualizate si online aici.

35 Replies to “Proiect 112 – Update!”

  1. nu stiu daca mai au rost insiruiri de cuvinte cu scop laudabil.. nici nu cred ca sunt capabil acum sa le selectez. privesc blogul acesta din interes fotografic , sa-i spun asa, si cu trecerea timpului constat ca transmiti tot mai mult. pacat ca nu pot vedea toate cele 25 de fotografii,insa privindu-le pe cele 3 postate mai sus nu pot decat sa inteleg ca e un proiect bun,cu un mesaj clar si oarecum destul de simplu insa supraincarcat de idei bune si arta care garanteaza succesul. felicitari!

  2. Pingback: PROIECT 112
  3. Mi-e foarte ciuda ca nu am reusit sa ajung astazi, desi era in program.
    Nu-i bai, o sa trec zilele astea sa vad pozele oricum, dar azi poate apucam sa schimbam doua vorbe acolo.

  4. Pingback: 112 | bucurenci.ro
  5. foarte misto! sper sa fie toate fotografiile undeva online, mi-ar parea rau sa le pierd (nu ajung în românia prea curând, din pacate).

  6. am ajuns acolo din pura intamplare si pot spune ca fotografiile sunt impresionante. sincer sa fiu nu am prins mesajul, dar mi-au placut ca si realizare fotografica si post-procesare.

  7. @ simistef: ma bucur ca ti-a placut si postprocesarea pentru ca ea este minima. E vorba doar de luminozitati, contraste, calibare de culoare, etc. Cam ce se poate face cu Lightroom. In rest toate efectele, inclusiv “ranile”, au existat la fata locului.

  8. Buna!
    Felicitari pt proiect!
    Dupa 8 aprilie ai putea pune toate pozele proiectului 112 pe site-ul tau sau pe blog.
    Sincera sa fiu sunt din Iasi si nu am ocazia sa le vad la expozitia ta insa imi doresc sa le vad pe toate.
    Pozele tale sunt incredibile si totodata reale.

  9. Off topic.
    Domnul fotograf de care iti povesteam se numeste miroslav tichy nu michael.
    Foarte frumos mi se pare mie.

  10. foarte faine pozele, alex. felicitari.
    mi s-au parut doar un pic cam exagerate make-up-urile (ranile) pt Mandruta si Mungiu (nu am vazut asa cazuri in viata reala, dar poate am fost doar norocos, si poate, din pacate, ele exista…)
    vor aparea si in alta parte fotografiile? pentru ca ma gandesc ca impactul la populatie ar fi destul de limitat doat prin aceasta expozitie (de care, sincer sa fiu, nu as fi auzit daca nu urmaream blogul tau, asa ca imi inchipui ca ‘target’-ul principal s-ar putea nici sa nu ia contact cu ea) ?
    numai bine.

  11. Multumesc de precizare. Sa stii ca ma intrebam cu prietena mea, daca sunt machiaje sau prelucrate pe calculator. Cred ca au iesit atat de bine tocmai din cauza asta. Si aici ma refer la efectul ranilor, bineinteles.

    Astept cu interes si viitoarele tale lucrari.

  12. Nice fotografiile. Minunat si scopul actiunii. Dar nu mi se pare de impact. Sa fim realisti. Victimele sunt mai mereu femeile . Motiv pentru care aceste fotografii nu mai impresioneaza deloc. Nu sunt credibile, nu-mi transmit nimic. Poate doar imi vine sa ma amuz. Andrei Gherghe victima?! Ha! Elan Schwantezeberg lovit! Waw! Alex Galmeanu n-a avut cea mai buna muza. Sa vina la tara, la bunica mea, in Moldova si sa vada cum sunt macelarite femeile cu lopata, femei care isi tin copilul in brate, protector ca sa-l apere de furia animalului. Se ascund cateva ore in padure, dupa care se intorc acasa, caci acasa este singurul loc unde se pot intoarce. Femei care nu plang, nu striga, asteapta sa treaca potopul si se intorc ca sa pregateasca mancarea, sa adape animalele, sa spele rufele. Ar fi facut niste poze foarte, foarte autentice.

  13. Pt. Carmen Anastasescu – E foarte ciudat, oricate expicatii exista, intodeauna va fi cineva ce nu intelege. Daca tot te simti datoare sa comentezi poate este bine sa citesti si materialele ce insotesc fotografiile, poate intelegi ce au vrut sa spuna oamenii astia. Eu vad mai sus asa:

    “De ce abordarea aceasta? In Romania, statistic vorbind, victimele violentei domestice sunt femeile. Noi am fotografiat doar barbati dar in situatii in care multe dintre femei se afla. Practic rolurile au fost inversate. Am ales personalitati pentru ca sunt lideri de opinie. Poate ca in felul asta barbatii vor intelege ca violenta nu este un argument.”

    In traducere, asta inseamna ca oamenii sunt constienti ca femeile sunt cele abuzate dar au vrut sa incerce un alt unghi de vedere. Le-au aratat barbatilor ce inseamna pe pielea lor, bataia.

    Cei 24 de barbati, (cu tot cu Gheorghe sau Schwantezeberg) vor si ei sa spuna acelasi lucru. Practic fiecare dintre ei sprijina prin participarea lor, lupta importiva violentei domenstice. Adica sprijina femeile abuzate inclusiv pe cele din Moldova de la bunica ta. Nu este vorba de veridicitate aici, este anuntat inca de la inceput ca personajele sunt machiate, nimeni nu fost batut cu adevarat ca sa fie vorba de autentic.

    E pacat sa vezi cum initative laudabile sunt prost intelese. Carmen, ce vrei tu sa vezi, gasesti in fiecare zi la stirile de la ora 5.

  14. Multumesc pentru reply, Mihai. Am inteles si demersul autorului si cauza nobila si mesajul. Ce vad eu? Vad niste personaje celebre, frumoase si incantatoare care joaca un rol. Sunt incantatoare si fotografiile. In defintiv, asta si trebuie sa vedem: arta. Dar daca arta vrea sa-mi spuna ceva, sa vorbeasca despre o realitate crunta, ei bine mie nu-mi spune decat ceea ce am spus mai sus. Aceste personaje nu sunt de-acolo. Laudabila contributia acestor personalitati, dar tocmai pentru ca sunt barbati si ei sunt cei care ridica pumnul, pentru ca sunt niste persoane educate si probabil n-ar ajunge niciodata in astfel de situatii , nu-i cred. Intelegi ce vreau sa spun? Nu zic ca nu-mi place, ca vreau sa vad capete taiate si Doamne fereste cum spuneai imagini extrase de la stirile de la ora 5 (apropo de asta, nu ma mai uit la stiri de vreo 3 luni incoace tocmai pentru ca mi s-a acrit de stirile care nu transmit de fapt nimic), ci pur si simplu nu e credibil. Si, de fapt despre ce discutam? E ca si cum cineva ar vrea sa ma convinga ca Monalisa e frumoasa. Vax! Mie nu-mi place. Si daca arta nu ridica controverse, atunci de ce dracu mai e arta?! Am mai vazut o campanie de acest gen, in urma cu cativa ani, campanie sustinuta de catre o revista glossy de pe la noi, in care vedete feminine, de data aceasta, pozau in aceleasi ipostaze. Erau mai credibile. De ce? Nu sunt o feminista, dar o Dana Razboiu cu buza crapata si o Mihaela Radulescu cu un ochi umflat si vanat sunt mai aproape de ceea ce se intampla de fapt in real life. In defintiv, nu stiu mai nimic despre arta si nu cutez sa critic ce a facut un artist. Am vrut sa spun ce simt. Simturile sunt spontane. Eu asta am simtit. Daca trec dincolo feeling si ma uit cu mintea si cu ochiul si nu cu inima, deci fara emotii la aceste fotografii ramane ce ce ar spune oricine – ca sunt perfecte. Felicitari celor care au contribuit si in felul lor lupta impotriva violentei domestice! Cu mesajul meu, Mihai, nu mi-am propus sa demolez ce altii au construit atat de frumos. Stiu ca noi romanii ne pricepem sa demolam si sa nu mai punem nimic in loc, dar eu am vorbit doar despre ceea ce simt. Atat. De gustibus …

  15. foarte interesanta abordare! si bun proiectul! opinia mea este ca daca se face promovarea in randurile publicului masculin, mesajul functioneaza:) … este foarte posibil ca acesta sa nu ajunga in mediul rural, unde incidenta fenomenului este foarte mare, insa cum romania urbana este foarte … “ruralizata” (da!) mesajul poate ajuta cauza. succes!

  16. asa…ca m-am prins si eu acuma ca nue vorba de un fil si e un proiect de-al tau…m-am uitat si eu pe cateva din pozele expuse si pot sa spun ca cel mai mult mi-a placut cea cu Tudor Chrila…nu ca am avut eu capul plin de vise in studentie…dar mi se pare cea mai expresiva poza. si apoi au fost cele cu Mihai Petre, Horia Branciu, Dragos Bucurenci, Dan Chisu si Andi Moisescu…iar la ultima vreau sa intreb cum ai facut sa se vada aburii aceeia?..pe care eu ii zaresc…sau e imaginatia mea?

Comments are closed.