Bucurestiul sub ocupatie Germana – partea a doua

Generalfeldmarschall August von Mackensen in Piata Victoriei.

Imaginea de mai sus vine in completarea unui articol anterior. Fotografia, facuta probabil in acelasi 1917, il prezinta pe Guvernatorul Romaniei ocupate, Generalfeldmarschall August von Mackensen in parada din Piata Victoriei. Repet pentru cei ce nu au rabdare sa citeasca postul din Iunie, ca von Mackensen a fost unul dintre cei mai importanti lideri ai intregului prim razboi mondial. Desemnat Guvernator al Romaniei in 1917, a fost invins in cele din urma la Marasesti.

detaliul 02De data aceasta fotografia este semnata de Jakob Hofmann, (nu stiu daca are legatura cu Heinrich Hoffmann, celebrul fotograf al lui Hitler) si este realizata dinspre Calea Victoriei spre Kiseleff – Muzeul Antipa. Mackensen este calare, probabil strategic, pe calul alb.

Pe langa valoarea documentara evidenta pe care o are fotografia, vedem si cateva alte elemente foarte interesante. In primul rand piata este pietruita, din cate stiu a ramas asa pana in anii 1950-1960. detaliu_01Este foarte interesant stalpul de iluminat din dreapta, parca are instalatia de gaz atasata. Primaria avea in acei ani oameni ce din asta traiau, aprindeau lampile de pe strazi. Pe stalp exista o inscriptie, de remarcat ca este scrisa intai in limba germana si apoi in romana, nu cred ca fara motiv: ”Pasagiul oprit, camioane, automobile, carute”.

detaliu 03In stanga se observa atat frumoasa cladire a functionarilor publici aflata atunci intre Calea Victoriei si Buzesti, acum disparuta, dar si femeile din imediata apropiere a cladirii. Parca o maicuta, un copil si o cucoana mai aranjata.

detaliu 04Un ultim lucru pe care nu il stiam este un detaliu legat de cladirea Muzeului Taranului Roman din fundal. Cladirea este mai scunda, se pare ca turla a aparut mai tarziu.

5 Replies to “Bucurestiul sub ocupatie Germana – partea a doua”

  1. Iti transmit kitul urarilor de anul nou cu ocazia terminarii de parcurs dintr-un cap in celalalt al blogului tau.
    Dintr-un spirit conservatorist am si eu curiozitatea si placerea descoperirii unor imagini cu Bucurestiul veki pornite dintr-o descoperire a unei fotografii din momentul costruirii, de catre strabunici, a casei in care locuiesc, astfel ca m-a facut curios sa vad cum aratau si imprejurimile. si gandidu-ma la generatiile viitoare am inceput sa “pastrez” vilele ce se darama skimbandu-se cu constructii nepotrivite zonei Domenii.
    Nu am avut pornirea necesara pentru a ajunge pe atatea acoperisuri inalte dar iti pot aduce la colectie o panorama de pe TowerCenter asta daca nu trebuie sa fii autorul tuturor din colectie.
    Mai am niste colectii de ziare veki si voi incerca la un moment dat sa scanez ce gasesc la acest capitol. ( negasind pana acum pe cineva afectat de microb nu am avut motivatia necesara sa ma cufund in praf )
    Pe curand. ;-)

Comments are closed.