Orasele Romaniei

Am fost duminica la o expozitie interesanta la Muzeul National de Istorie al Romaniei. Este vorba despre Orasele Romaniei, o expunere de fotografii, carti postale si cateva obiecte menite sa introduca atmosfera sfarsitului de secol 19. Nu foarte bogata dar in mod sigur interesanta, expozitia merita vazuta.

Mi-a facut placere sa vad “pe viu” o parte din clasicele imagini ce inca circula pe internet, alaturi de cele cateva, mult prea putine, imagini noi. Firesc, Bucurestiul este felia de tort cea mare dar se gasesc “vederi” din mai toate orasele romanesti importante. Obiectele sunt si ele interesante, m-a incercat o usoara nostalgie, ciudata avand in verere ca sunt vremuri ce nu le-am trait. Primul automobil inmatriculat in Romania iese in evidenta. Mi-a trecut o secunda prin cap situatia in care as fi intr-un muzeu in care ar fi expus ultimul, dar mi-am revenit repede.

Dintre toate imaginile am remarcat un instantaneu din Piata Sfantul Anton. A rezonat un pic cu mine poate pentru ca e realizat destul de aproape de locul in care am copilarit. Piata se afla inca langa intrarea Hanului lui Manuc. Piata este mult spus, defapt o parcare murdara ce nu mai are nici o legatura cu trecutul. Cladirile stanga-dreapta au fost inlocuite cu un bloc fara personalitate iar turnul Bisericii Baratia nu mai este vizibil din unghiul fotografiat. Pe locul fantanii din imagine a existat Biserica Anton distrusa in incendiul din 1847.

3 Replies to “Orasele Romaniei”

  1. Haha ultimul vehicul inmatriculat…cred ca o mai treaca multa vreme pana atunci :)!Oricum alte vremuri suprinse in acele fotografii,vremuri in care cred ca aveai timp sa faci de toate intr-o zi..nu ca in prezent unde ne strofocam sa tinem si de ultima picatura de timp!Frumos…dar ce-i frumos nu dureaza mult !Salutari de la mare si numai bine :D!!!

  2. Super; pacat ca tot ce e legat de fotografii,carti postale si antichitatil in general nu e prea gustat in ziua de azi.Ar trebui sa fie expozitii si targuri de antichitati mult mai des.

  3. O intrebare! eu am ratat expozitia aceea si te intreb daca nu cumva au existat imagini cu orasul Girugiu in acea expozitie !?

Comments are closed.