Dali Atomicus

preview6.jpg

It took 26 tries and over five hours to have this image done. Philippe Halsman made this picture in 1948 and the subject was Salvador Dali himself. Of course, all that you see in the image was an real act in front of the camera, no ticks or retouch. No more than three assistants threw the cats, one threw the water from a bucket and Halsman’s wife held the chair.

Halsman was very known for images with people jumping. He has put together an entire series of images in a book called “Jump Book”.

________________

A fost nevoie de 26 de incercari si de mai bine de cinci ore pentru a realiza imaginea. Philippe Halsman a facut fotografia in anul 1948 iar subiectul este Salvador Dali in carne si oase. Bineinteles, tot ce vedeti in imagine se intampla cu adevarat in fata camerei, fara trucuri sau retusari. Nu mai mult de trei asistenti aruncau pisicile, un altul arunca apa cu ajutorul unei galeti iar sotia fotografului tinea scaunul.

Halsman era foarte cunoscut pentru fotografiile cu oameni sarind. In cartea “Jump Book” a adunat o serie intreaga de imagini pe aceasta tema.

cs9598.jpg539441b.jpg

3 Replies to “Dali Atomicus”

  1. Stiu fotografia. Imi place dar din pacate nu imi inspira sentimentul de suprarealism pe care il stiu de la Dali. Defapt pot sa bag mana in foc ca fie folosind metode clasice fie toata tehnica moderna de editare ( adica Photoshop ca altceva nu merita luat in seama ) nici o fotografie nu poate reda pesisaje / portrete suprarealiste in adevaratul sens al cuvantului. Si cand zic asta fac referinta la stilul lui Dali. Nu cred ca este vorba de o preferinta personala. In orice caz, eu nu cunosc “Persistenta memoriei” sau “Ispita Sfantului Anton” ale fotografiei suprarealiste, ca sa enunt cele mai cunoscute opere are lui.

    Ceea ce mi se pare ciudat este ca am vazut reproduceri dupa tablourile lui ( scoase la imprimanta ce-i drept dar nu asta e ideea ) in cele mai neasteptate locuri de exemplu la Meli Melo in Piata Romana. Ma mira pentru ca suprarealismul nu este un curent usor de “digerat”.

    Si pentru tine sau pentru cititorii acestui post am o intrebare. Stie cineva ce simbolizeaza prezenta obiectelor de sprijin din tablourile lui ? Sau daca in spatele perioadei “cu sertare” se regaseste un mesaj ?

  2. intodeauna se afla un mesaj in “sertare “,de obicei ceva pus si lasat acolo.
    ca sa intelegi simbolistica tre sa ai curaj sa minimalizezi lumea si sa o pui intr-un cadru al dilatarii gandurilor.si sa suferi un pic de vre-o “boala”psihica…una activa ;P
    alex,este protest pe 31 martie,apropo de subiectul “distrugerea bucurestiului de catre capitalizmul industrial”,off topic,on studio :))
    http://www.bucurestiulmeu.ro

Comments are closed.