Gheorghe Gheorghiu Dej’s Funerals

preview5.jpg

Gheorghe Gheorghiu Dej was the first Communist leader of Romania from 1948 until his death in 1965. Officially he died of liver cancer but there are rumors that he was intentionally irradiated during a visit in Moscow. Some believe that his regime was worst than Ceausescu’s period in terms of repression policies.

The pictures are made in march 1965 by my father, during the funeral parade in the center of the Bucharest. The coffin was transported on a cannon platform as you clearly see on some of the images.

Read more about Gheorghe Gheorghiu Dej here.

___________________________________

Gheorghe Gheorghiu Dej a fost primul conducator comunist al Romaniei din 1948 pana la moartea lui in 1965. Oficial a murit de cancer la ficat dar exista destule zvonuri ce spun ca a fost intentionat iradiat in timpul ultimei vizite la Moscova. Multi cred ca regimul lui a fost mult mai dezastruos decat cel al lui Ceausescu, in termeni de represalii politice.

Fotografiile sunt facute de tatal meu in martie 1965 in timpul funerariilor organizate in centrul Bucurestiului. Cosciugul a fost transportat pe platforma unui tun, asa cum se vede in cateva dintre imagini.

Cititi mai mult despre Gheorghe Gheorghiu Dej here.

08.jpg11.jpg13.jpg14.jpg15.jpg17.jpg20.jpg

download_all.zip

6 Replies to “Gheorghe Gheorghiu Dej’s Funerals”

  1. Gheorghe Gheorghiu Dej a fost nu numai primul conducator comunist al Romaniei, dar a fost si cel mai mare si important. Pe vremea lui muncitorii onesti au dos-o mai bine decat azi sub un regim de coruptie si hotie care se pretinde a fi capitalist.
    Dumnezeu mi-a facut favoare sa fiu in armata la moartea s-a, langa Bucuresti si ne-a dus sa-L vizitam pe catafalc. Dumnezeu sa-l ierte daca a pacatuit mazilinid-ui pe banditii care au ccondus tara inainte de razboi. Le doresc banditilor de azi aceasi soarta. Doamne ajuta.

  2. Georghe Georghei Dej was a fucking asshole.He didnt like hungarians and churches.He was motherfucker.Georghei He is burning in hell.Idont like him,because i love Hitler.Georghei is a fucking asshole.

  3. Eram foarte mic cand a murit Dej, abia multi ani dupa acel eveniment am inceput sa inteleg ce figura poitica colosala a fost acest om. Nici mortii de la Canal si nici asasinarea lui Patrascanu nu i se pot pune in spinare, a trebuit sa taca si sa face ce i s-a poruncit de la Moscova. A inteles ca trebuie sa taca pentru a pastra cat mai mult din teritoriul tarii, trupele rusesti acasa la ele, si sa puna bazele independentei economice/politice a Romaniei. Am inteles de la cei mult mai in varsta decat mine ca a fost cu adevarat iubit de muncitori, care l-au considerat unul de-al lor (spre deosebire de Ceausescu). Cand a considerat ca a sosit momentul potrivit, in 1961, a servit lumii “declaratia de independenta a Romaniei”, care i-a si semnat condamnarea la moarte. Daca mai traia Dej ccam 10 ani, alta ar fi fost soarta Romaniei.

  4. da, pentru mine Dej ramane o enigma …fara indoiala Dej a fost un mare histrion, si-a ascuns cu abilitate adevarata fire razbunatoare, neinduplecata, sangele rece cu care a calcat peste oameni, chiar peste cadavre, patrunzand infailibil cu laserul mintii prin toate capetele. Cel mai complex, mai contradictoriu, mai ascuns si in acelasi timp, mai percutant personaj politic al comunismului romanesc ..insa toate acestea in defavoarea naivitatii sale …deoarece se spune ca ar fi fost iradiat foarte usor de catre KGB intr-o vizita in polonia din nanul 1958….nu merg pe ideea ca daca ar fi trait inca 10 ani era ce era …sa mai fi trait 4 luni ..pana la congresul al IX-lea cand 99% l-ar fi numit pe Apostol succesorul sau!!!!!

  5. revin ..in atentia autorului site-ului …intreaba-l pe tatal tau mai bine …in Polonia a fost iradiat nu in Moscova

Comments are closed.