23rd of August Military Parade

preview4.jpg

I found these pictures in my father archive. I suppose that the images are made in 1952 or 53. This is an 23rd o of august military parade (the national day in the Romanian communist era). The pictures are shoot in Saint Gheorghe Square (this is between Unirii and Universitate Square).

In the first picture, pointing Unirii Square in the background (middle-right of the picture), you’ll see the Cantacuzino Hospital, demolished by Ceausescu in 1986. Of course the Unirea and Cocorul Supermarket that should be in the picture are not build yet.

Am gasit imaginile in arhiva tatalui meu. Cred ca sunt facute prin 52 sau 53 cu ocazia paradei militare organizata in ziua de 23 august (ziua nationala in acea perioada). Fotografiile sunt facute in Piata Sf. Gheorghe (intre Unirea si Universitate pentru cei ce au probleme cu localizarea :)). In prima dintre imagini se poate vedea Spitatul Cantacuzino (in centru-dreapta imaginii), spital demolat de Ceausescu prin 1986. Magazinele Unirea si Cocorul nu erau construite la acea vreme.

01.jpg02.jpg03.jpg04.jpg

9 Replies to “23rd of August Military Parade”

 1. extraordinare fotografiile
  cred ca s-ar putea sa fie facute putin mai tarziu, 1961-62

  pe fundalul primei foto (pe care o explici) apare blocul turn de la Budapesta (Bd. Marasesti cu Magistrala Nord-Sud, in anii 80 denumita Cantemir) ca si blocurile de 10 etaje din zona liceului Creanga

  magistrala a fost construita ca o strapungere (Pta Unirii – Serban Voda) la inceputul anilor 60, am impresia in timpul unui primar care se numea Cioara.

 2. Foarte interesant demersul dvs. Si un efort laudabil sa postati fotografii interesante, istorice, facute de tatal dvs.
  Mi-ar fi placut sa fac si eu asta, dar casa parintilor mei a ars la bombardament, cu poze si aparat cu tot.
  Parada vad ca incepea de la coltul cu Lipscani, la Sf.Gheorghe.
  Doar ca spitalul Cantacuzino exista si acum, pe str.Movila, sector 2.
  Spitalul Brancovenesc era cel demolat iresponsabil in aprilie 1984, destul de departe de zona acestor imagini.
  Iar dl.Alin se inseala cam 100% in presupunerile dansului.

 3. Pozele sunt f?cute dup? 1965. În 1965 a fost dat în folosin?? bulevardul dintre P-?a Unirii ?i Lic. ?incai, iar în dec. 1965 a fost scos tramvaiul care circula pe Axa Nord-Sud (în poz? se vede c? nu mai circulau tramvaiele pe acolo).

 4. Foarte interesante pozele.
  Mai aveti si altele de la parade militare din perioada respectiva?
  Eu am mai gasit unele de la parada din 23 august 1964.

Comments are closed.