Primul om fotografiat din istorie.

preview2.jpg

Evident cineva a trebuit sa fie primul asa ca nu e chiar “big deal” dar felul in care sa intamplat este unul foarte interesant, mai ales pentru cei ce au cat de cat habar de tehnica fotografica.

Louis-Jacques-Mandé Daguerre a fost atat artist cat si chimist in Paris in anii 1800, el a inventat un proces fotografic numit Daguerreotype. In esenta era vorba de expunerea si developarea la caldura a unor placi de cupru tratate in prealabil cu un haloid de argint sensibil la lumina.

Primele imagini, ca si in cazul experimentelor lui Niépce (parintele fotografiei), necesitau un interval destul de lung de expunere. Asa s-a intamplat si in cazul fotografiei de mai sus. Intitulata “Boulevard du Temple” fotografia a fost realizata de Daguerre in 1838 in Paris si a fost expusa, chiar daca in plin soare, mai mult de 10 minute. Timpul de expunere a fost prea lung pentru a surprinde traficul destul de aglomerat al zonei cu exceptia persoanei din stanga-jos ce si-a lustruit cizmele suficient de mult incat sa fie imortalizata in imagine.

boulevard_du_temple.jpgprimul_om.jpg

Daca tot a venit vorba despre fotografiile Daguerreotype poate ca alte cateva exemple ar fi interesante.

louis_daguerre_2.jpg – Portretul lui Louis Daguerre realizat in 1844.

daguerreotype_daguerre_atelier_1837.jpg – Atelierul lui Daguerre fotografiat de insusi artistul in anul 1837

abelincoln1846.jpg – Prima fotografie a presedintelui american Abraham Lincoln realizata de Matthew B. Brady in 1846. Este foarte interesant faptul ca Lincoln a miscat degetul opozabil al mainii stangi in timpul expunerii. Probabil ca a trebuit sa stea nemiscat cateva minute, lucru destul de dificil.

edgar_allan_poe_2.jpg – Cea mai cunoscuta fotografie a lui Edgar Allan Poe realizata in 1848. Cu un an inaintea mortii autorului. Este de remarcat amprenta digitala din coltul stanga-sus al imaginii, sunt sanse mari sa apartina fotografului.

01.jpg – O fotografie Daguerreotype realizata probabil in Bucuresti ce face parte din colectia mea. Nu am informatii despre persoanele fotografiate sau despre fotograf asa ca nu stiu amanunte dar nu puteam rata ocazia de a ma lauda :), in plus este destul de interesant sa ai o fotografie de “tabla”

[sursa]

11 Replies to “Primul om fotografiat din istorie.”

  1. wow…intr-adevar fascinant…auzi…tipul din fotografia ta din stanga jos, dupa mustata, seamana cu I.L. Caragiale…

  2. Prima fotografie din istorie realizata cu adevarat laudabil. Te-ai fi asteptat sa fie o imagine de amator, un cadru ales aleator. Poate ca a fost si norocul lui Daguerre de a avea o priveliste urbana minunata de la balcon :P

    Intr-adevar impresionant :)

  3. si ca o continuare la acest articol merge serialul : “The genius of photography” , care se gaseste si pe youtube
    o zi buna

  4. pe mine ma pasioneaza istoria fotografiei si am incercat sa ma familiarizez cu diferitele procedee fotografice folosite in secolul 19.
    Mi-a atras atentia asazisul daguerrotyp. Spun “asazisul” pentru ca e putin probabil sa fie un daguerrotyp ci mai degraba un ferotyp, o varianta mai ieftina si mai usor de realizat inventata in America la jumatatea sec. 19. Examinand costumele si coafura personajului, pot estima ca fotografia a fost facuta undeva intre 1890 – 1900.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Tintype
    http://www.rleggat.com/photohistory/
    lucrarile dlui. Adrian-Silvan Ionescu, profesor de istoria fotografiei sunt deosebit de utile pentru familiarizarea cu acest subiect.

  5. Tocmai am citit o chestie legata de subiectul asta. Se pare ca Daguerre ar fi facut un portret unui anume N. Huet (pictor, parca) cu un an inainte de a face fotografia asta pe Boulevard du Temple. Astfel, asta ar deveni cea mai veche fotografie infatisand o persoana. Stiu ca sunt niste dispute pe marginea imaginii mai mult legate de persoana din fotografie; dar am vazut ca nimeni n-are nici o problema cu data.

Comments are closed.