Dupa 31 de ani…

preview11.jpg

Azi am avut ceva timp liber si mi-am propus sa il petrec intr-un mod util. Avand in minte marcantele imagini ale lui Dan Vartanian din Bucurestiul anilor 1976 am scos aparatul de fotografiat in intentia de a constata diferentele. Pentru relevanta, am incercat sa pastrez cat mai mult din atmosfera si incadratura originala. Fotografiile sunt facute pe Calea Calarasilor intre Sfanta Vineri si Hala Traian. Sunt convins ca rezultatul este interesant pentru multi dintre voi asa ca have fun :)

011.jpg021.jpg031.jpg041.jpg051.jpg061.jpg071.jpg081.jpg091.jpg101.jpg

Nu uitati sa vizitati imaginile lui Dan Vartanian aici, au o valoare documentara deosebita.

download_all_hi_ress ~ 10,4 MB

48 Replies to “Dupa 31 de ani…”

  1. Stimate, Alex Galmeanu iti multumesc!!!! Este o serie de poze extraordinara!!!!! Am fost emotionat vazand schimbarile, casele ramase, strazile, pavajul si copacii. Te-ai jucat cu timpul (si nu doar cu cel de expunere) :). Imaginile sunt “copiate” foarte riguros, pana si tramvaiele sunt aproape in aceleasi pozitii.
    SUPERB!!!!!!!!!!!!

  2. Cartierul copilariei, nu? Superb. Multumesc. S-a schimbat mult, intr-adevar. Si se va schimba radical in anii urmatori. Deja au inceput sa apara o puzderie de blocuri si bloculete informe. Pretul terenurilor le face rentabile. Farmecul caselor de odinioara e pe cale de disparitie. Trist.

  3. Exceptionala idee, felicitari! Amintirea Bucurestiului anilor 70 prin comparatie in acelasi registru alb-negru cu cel de acum – unde eram si unde am ajuns, cit de “romantici” era orasul si cit de rece e in prezent.

  4. Felicitari! pentru idee, pentru exercitiu, pentru realizare! refacerea in special a celor disparute din griji de lame si excavatoare este minunata!
    Bravo!

  5. bravo, excelent, mai ales ca unele dintre acst locuri sint pe cale sa se transforme inca si mai radical

  6. un fel de “totul s`a schimbat si totul e la fel” in alb negru.. foarte misto realizat.. gg
    poate peste alti 31 de ani o sa ai timp din nou pt acelasi lucru :)

  7. Intr-adevar excelenta idee, imi pare rau ca nu este mai multa lume interesata de acest aspect al artei fotografice – si anume pastrarea imaginii unei lumi trecute…
    Daca totusi este cineva interesat, am initiat un proiect in acest sens – sper ca nu deranjeaza pe nimeni daca il promovez aici…
    Este la inceput, dar marele avantaj este ca oricine poate contribui la el.
    Va las sa va convingeti singuri:
    http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Bucharest_in_Pictures
    si mai ales
    http://www.archive.org/search.php?query=subject:Bucharest

    La cat mai multe poze!

  8. Trei ani am trecut zi de zi pe langa toate aceste cladiri si de fiecare data ma intrebam cum era inainte. Acum am avut ocazia sa aflu si iti multumesc!

  9. Una dintre cele mai faine idei. Cred ca odata la 20, 30 de ani, fotografii sau unii dintre fotoreporteri ar trebui sa faca accelasi lucru in orasul sau. Pur si simplu, astfel se scriu pagini de istorie

  10. Mai Alex nu stiu ce sa spun dar sunt diferente majore intre fotografii nu ca peisaj ci tehnic. Sincer te credeam mai bun. :-( Am sa incerc sa-mi revin si sa te privesc cu aceeasi ochi. PUP !

  11. Alex,
    Stiu imaginile lui DV de ceva timp. Am incercat sa-l contactez pt. o eventuala publicare in Ftm, dar nu a raspuns. Crezi ca ai tu o “parghie” mai buna? Acum ca ai fost si tu prin aceleasi locuri… si intimplator unele imagini ale lui DV sunt chiar din cartierul in care am crescut [Piata Muncii-Bariera Vergului], as fi fost curios daca ai imagini cu coltul opus celui pe care l-a surprins DV? Era acolo o fabrica de napolitane…

  12. Domnule Galmeanu

    Am fost cu adevarat surprins atunci cand am descoperit blogul dvs si mai ales incercarea de a compara Bucurestiul de acum 30 de ani cu cel de azi, pe baza fotografiilor mele postate pe flickr.com. Fara a avea pretentii de drepturi de autor, sau de alta natura, chiar daca a-ti mentionat numele meu, cred ca ar fi fost firesc sa fi incercat sa ma fi contactat inainte de a pune in practica foarte interesanta dvs. idee.

    Am inceput sa fac si eu o astfel de retrospectiva (www.flickr.com/photos/danvartanian/sets/72157594515956497), dar din lipsa timpului, merge destul de incet. Am intentionat de asemenea sa le public pe blogul personal, dar tot lipsa timpului m-a impiedicat sa o fac inca.

  13. Domnule Vartanian,

    Ideea mea nu este nici pe departe atat de interesanta pe cat sunt fotografiile realizate de dvs. Coincidenta face ca o parte dintre locurile fotografiate in 76 sa fie cele in care am copilarit. Descoperirea imaginilor mi-a generat reale emotii, lucru suficient pentru a ma determina sa petrec o jumatate de duminica revizitand locatiile.

    Am incercat sa va contactez pe adresa de yahoo pe care am gasit-o pe flickr dar fara rezultat. Alte canale de comunicare nu am gasit si nu sunt singurul in situatia asta. Din cate stiu, cateva redactii au incercat si ele sa va gaseasca, tot fara succes.

    Nerabdarea m-a facut sa nu mai astept, asa cum era firesc, acordul dvs.

    In speranta ca veti intelege demersul meu ca pe unul realizat din considerente pur sentimentale, va solicit acordul de publicare a imaginilor de mai sus pe acest blog.

  14. Ma bucur pentru ca am putut lua legatura, va rog sa ma credeti ca primul mesaj pe care vi l-am trimis, a fost scris sub imperiul surprizei si nu a fost nici pe departe vorba despre o suparare cauzata de utilizarea neautorizata a acelor fotografii, dimpotriva, am fost bucuros pentru ca in felul acesta au capatat o circulatie si mai mare.
    In ceea ce priveste adresa de e-mail, adresa de pe site-ul flickr nu am mai utilizat-o de multa vreme, asa incat asta este explicatia lipsei mele de reactie …

    Considerand cele de mai sus, nu cred ca mai este nevoie de acordul meu explicit pentru publicarea fotografiilor mele pe blogul dvs, desigur cu mentionarea subsemnatului.

  15. Buna ziua, tot respectul pentru dumneavoastra, pozele sunt foarte informative, eu locuind in Bucuresti si mai ales in Zona Hala Traian.Am 22 de ani si de mic am fost pasionat de vechiul Bucuresti, desi pe zi ce trece el se modifica, poate in bine poate in rau, dar fiecare are ideile si conceptiile lui.Am lasat acest mesaj in semn de apreciere pentru dumnevoastra, si pentru munca pe care ati prestat-o, comparand trecutul cu prezentul.

    Cu stima, Lascu Florian Leonard

  16. Ce inseamna reactie inteligenta, as fi vrut eu sa pot face comparatiile astea direct in fotografie, dar m-am rezumat la a comenta unele fotografii ale domnului Vartanian. Mi-am reamintit mai bine unele colturi de strazi pe care le vedeam zilnic…

    felicitari Alex si celorlalti care pot vedea [inca] frumusetea orasului in care traim

  17. Domnilor Galmeanu si Vartanian, ceea ce faceti dvs. este absolut extraordinar; de asemenea dl. Ciprian Popescu – cu albumul “Bucuresti – Arhipelag” si dl. Stefan Lacriteanu cu fotografiile din istoria transportului in comun din anii ’60-’80, dar in care se regasesc multe elemente din istoria arhitecturii bucurestene. De aceea, cred ca fi utila publicarea cite unui album din fotografiile dvs., eventual tot la editura Compania, care in acest fel ar deschide o serie extraordinara de lucrari dedicate acestui subiect. In plus, fila tiparita are inca o mai mare patrundere pe piata, mai ales in cazul unui segment de populatie mai in virsta. Va urez toate cele bune, si continuarea acestei activitati

  18. Salut,
    Este extraordinar ceea ce ai facut, impresionant, o idee minunata. Nu pot totusi sa nu remarc diferenta de dynamic range intre imaginile facute pe un film foto si cele cu dijitalu’.

    Cred ca nu ar fi rea ideea unei expozitii, back-to-back, Alex Galmeanu – Dan Vartanian.

    Mult succes in continuare!

  19. Imi aduc aminte cum era Bucurestiul acum vreo 20 de ani … cand aveam eu 10 si ma plimbam mult cu bunicul peste tot …. mi-e dor de vremea aceea. Era un oras frumos. Inchid ochii si incerc sa imi imaginez ca m-am intors in timp. Asa mai pot sa fiu si cu oarsul si cu bunicul ……. :(
    Ce idee extraordinara ai avut !!!

  20. Salut. Extraordinara realizare. Incerc sa gasesc imagini ale vechiului cartier Crangasi, calea 9 mai, podul Grant vechi, cimitirul care a fost demolat pentru a se construi lacul morii …
    Daca m-ati putea ajuta v-as ramine profund indatorat.

    Stima.

  21. am redescoperit bucurestiul cu ajutorul calculatorului. intotdeauna am fost pasionat de fotografii iar vechiul bucuresti ma fascineaza. pozele dvs sunt extraordinare. am inceput si eu sa fac poze si incerc sa prind in lentila aparatului locuri cat mai reprezentative pentru bucuresti (pentru ca de el vorbim acum) pentru a ramane viu in memoria noastra.

  22. Salut,
    Felicitari pentru munca depusa!
    Scriu si cu speranta de a gasi pe cineva care are fotografii facute in cartierul tineretului inainte de 1985.

    O zi buna.

  23. acesta ie parfumul de altadata.Pacat ca acuma nu mai avem ce poza in maturaleta locului.
    Felicitari pentr-u muna pe care ati facuto.bravo

  24. am locuit pe aleea alexandru moruzi,vis a vis de moll-ul de langa posta vitan! intrun-ul din bloculetele din chiar piata vitan! am terminat 8 clase la scoala gen nr 95! in anul 1981 ma-am mutat in alt cartier,de 12 ani sunt plecat din romania. nu am mai fost in cartierul acela de foarte mult timp! i-mi este tare dor si i-mi aduc aminte cu mare drag de copilarie si de toate stradutele acelea pline de case cu gradini frumoase! va rog mult,daca are cineva fotografii vechi cu cartierul vitan! va multumesc!

  25. sincere felicitari, am crescut pe calea dudesti , pinga cinematograful flacara, am invatat la sc. generala 72 pe Anton Pan ,cladire inca in picioare dar revendicata si oare cum paragina azi, sincer mi-a facut sa revad o parte din dudesti , ti-as multumii in mod special daca ai avea niste poze cu acest cartier si prin buna vointa ta sa mi le trimiti si mie pe imail .multumesc anticipat, eventual posteaza-le aici pe site, m-ar interesa in mod special poze de pe linia de tramvai itre cauzasi si nerva traian

  26. Brilliant idea!!!…greu mi-am dezlipit ochii de fotografii..m-ai trimis inapoi in timp vreo 30 si ceva de ani…multumesc!!!

  27. Laudabila initiativa, uitasem cum aratau cartierele inainte de demolare. Am terminat Liceul nr. 14 Electromagnetica in 1980 de pe Calea Rahovei chiar la intersectia cu strada Justitiei dinspre 11 iunie. Tronsonul a ramas si azi cu grupul de cladiri vechi ce cuprindea si o vila astazi in avansata paragina. Am fost scos la demolari in acei ani din productie si dus sa incarcam in camioane ce mai ramasese intreg din casele oamenilor in zona Calea Rahovei-Rondul Cosbuc si pe strada Theodor Sperantia locatia strada Rodiei din care azi se afla in spatele rondului Piata Alba Iulia cu inca 3-4 case scapate de demolare.

Comments are closed.