Punctum – o noua revista de fotografie

coperta_punctum_nr.1

Vă prezint o nouă apariție editorială importanta. Este vorba de revista de fotografie Punctum. Interesant este că publicația va pune accent pe latura artistică a fotografiei fara să abordeze subiecte de tehnică sau echipamente. Revista va apărea trimestrial, într-un tiraj iniţial de 2 000 de exemplare, şi va putea fi găsită, începând cu data de 30 noiembrie, în librăriile Cărtureşti şi la magazinul de echipamente foto F64. Mai multe infotmații în comunicatul următor.

Cosmin Bumbuţ lansează revista de fotografie Punctum

Revista va apărea trimestrial, într-un tiraj iniţial de 2 000 de exemplare, şi va putea fi găsită, începând cu data de 30 noiembrie, în librăriile Cărtureşti şi la magazinul de echipamente foto F64.

Editorul publicaţiei este fotograful Cosmin Bumbuţ, iar printre colaboratori se numără Alex Gâlmeanu, Raymond Bobar, Voicu Bojan, Gicu Şerban şi Elena Stancu. Revista Punctum va prezenta în paginile sale portofolii şi serii fotografice consistente, fără să abordeze subiecte legate de tehnică sau de echipamente foto. „Vrem să arătăm că fotografia înseamnă mai mult decât informaţii tehnice, numere, timpi de expunere, diafragme sau ISO. Cred că fotografiei din România îi lipseşte decenţa şi dragostea“, spune Cosmin Bumbuţ.

Primul număr al revistei conţine un proiect amplu realizat în Crimeea de fotograful japonez Ikuru Kuwajima, o serie de fotografii ale violonistului Alexandru Tomescu, dar şi un material despre istoria fotografiei româneşti în care este prezentat Carol Szathmari, primul fotograf de război din lume.

„Am hotărât să fac o revistă tipărită acum, în epoca Internetului, pentru că m-am săturat să văd imagini pe un ecran. Mi-e dor de materialitatea fotografiilor. Dacă nu mai miros a fixator, măcar a tipar aş vrea să miroasă“, mai spune Bumbuţ.

Numele revistei este inspirat de termenul folosit de semioticianul francez Roland Barthes în volumul Camera luminoasă: Punctum ţâşneşte din fotografie ca o săgeată, străpungându-te. Cuvântul vine din latină şi desemnează rana, incizia, semnul lăsat de un instrument ascuţit. Punctum-ul unei fotografii este întâmplarea aceea subtilă care te răneşte şi te pătrunde“.

Cosmin Bumbuţ este unul dintre cei mai cunoscuţi fotografi profesionişti români. El a fost premiat, în urmă cu trei ani, la una dintre cele mai prestigioase competiţii de profil din lume, International Photography Award, denumită Oscarurile fotografiei. Lucrările sale au apărut în numeroase reviste şi campanii publicitare, dar şi în expoziţii din ţară şi străinătate – New York, Amsterdam, Luxemburg, Salonic sau Napoli. Fotografiile sale se află în colecţii private din România, Statele Unite, Olanda, Luxemburg, Franţa şi Belgia. Bumbuţ este şi autorul albumului Transit (Humanitas, 2002), desemnat Cartea de Artă a Anului de Asociaţia Editorilor Români, şi co-autor al proiectului 7 Zile – 7 Ani în Maramureş (Humanitas, 2007).

Contact:

office@punctum.ro

www.punctum.ro

9 Replies to “Punctum – o noua revista de fotografie”

  1. Sunt curios cum se va finanta “fără să abordeze subiecte legate de tehnică sau de echipamente foto”. Care producator va cumpara spatiu publicitar in revista daca nu va putea face si reclama ascunsa sub forma de teste de echipament?

  2. Ma bucur sa aud ca se naste o noua revista de ARTA FOTO in Romania. Felicitari celor care au avut initiativa infiintarii ei! Astept cu nerabdare primul numar.

  3. Pingback: Punctum
  4. @ENM. Eu cred ca producatorii de echipamente foto inteleg chiar si ei ca daca exista o revista care nu trateaza aspectele tehnice ale fotografiei, fotografiile publicate in ea sint facute tot cu sculele produse de ei.
    @Mihala. Nu e despre ARTA FOTO. E doar de fotografie.

  5. alex si cosmin, sa fie intr-un ceas bun…ceas helvet..:)
    sper ca tragand tare-n piept sa simt pe langa mirosul cernelii tiparului si ceva iz de frumos si poetica…Pe mine unul, asta ma inspira mai degraba decat diferitele parfumuri ale “profesionalismului”..;)

  6. Am luat revista, e bună. Felicitări editorilor şi succes. Trebuiau să aibă şi Bucureştii o revistă de fotografie, pe lângă orădenii de la “Photomagazine”.

  7. În dorința de a face cunoscută tuturor colaaboratorilor dumneavoastră secțiunea „Fotografie umoristică” va pun la dispoziție Festivaluliui Internaţional de literatură umoristică şi caricatură„Alb–Umor 2011” Alba Iulia:

    Festival Internaţional de literatură umoristică şi caricatură„Alb–Umor 2011”
    Alba Iulia, ediţia a II-a

    Organizatori:
    Consiliul Judeţean Alba
    Uniunea Epigramiştilor din România

    Partener:
    Biblioteca Judeţeană “Lucian Blaga” Alba
    Filiala Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România

    Perioada de desfăşurare: 27-29 mai 2011

    Secţiuni de concurs:
    1. Secţiunea epigramă, teme:
     „Speranţă şi Viaţă”
     „Românul, hazul şi necazul”
    Se va concura cu trei epigrame pentru fiecare temă.
    2. Secţiunea fabulă, temă liberă – trei fabule;.
    3. Secţiunea madrigal: trei madrigaluri în conţinutul cărora să se regăsească cuvintele „Cetate” şi „iubire”;
    4. Secţiunea proză scurtă umoristică: temă liberă – trei schiţe (maxim o pagina jumătate la 1,5 rânduri);
    5. Secţiunea caricatură: tema „O tempora, O mores !” – cinci caricaturi
    6. Secţiunea fotografie umoristică: temă liberă. Se vor trimite maxim trei fotografii, format 20/30 cm (A 4)
    7. Secţiunea „Volum” (toate speciile literaturii umoristice, inclusiv antologii). Participă volumele apărute în anul 2010, cărţile trimise făcând obiectul unei expoziţii temporare, organizată de Biblioteca judeţeană „Lucian Blaga” Alba, în patrimoniul căreia vor intra toate exemplarele, cu titlu de donaţie.
    8. Secţiunea parodie: o parodie (cu ritm şi rimă) la poezia „Când te întorci”, de Ion BRAD

    „Când te întorci în tine ostenit
    De-atâtea amăgiri rătăcitoare
    Îţi faci din orice clipă-un răsărit
    Şi vindeci orice rană ce mai doare.

    Dar oare nu-s din nou doar amăgiri ?
    Ai însemnat copacii din pădure
    Cu semnul tainic ca să nu te miri
    Că rătăceşti şi-ncepe să murmure,

    Aiuritor, izvorul trist din gând
    Cu sevele flămânde de lumină ?
    Când te întorci în tine şchiopătând
    Să nu acuzi pe nimeni. Tu singur eşti de vină !”

    Toate creaţiile trimise pentru concurs trebuie să fie inedite, nepublicate şi să nu fi fost premiate la alte concursuri de gen.
    Concursul este deschis tuturor umoriştilor din România, profesionişti sau doar de …circumstanţă, precum şi purtătorilor de condei cu poantă sau de idei din alte ţări, unde hazul de necaz se poate exprima (şi) în limba română ori prin imagini sugestive.
    Trimiterile pentru concurs, la adresa: Consiliul judeţean Alba, str. Ion I. C. Brătianu, nr. 1, Alba Iulia, cod poştal 510 118, jud. Alba, cu specificaţia „Pentru Festivalul “Alb-Umor”.
    Plicul va conţine lucrările în trei exemplare (pentru secţiunile de creaţie literară) şi 1 exemplar (pentru secţiunile caricatură şi fotografie) precum şi un plic sigilat, care va conţine, la rândul lui, datele de identificare ale concurentului.
    Fiecare lucrare va fi însoțită de un motto de identificare, motto ce se va regăsi şi pe plicul sigilat.
    Creatorii care participă la mai multe secţiuni vor trimite lucrările separat, pentru fiecare secţiune, cu moto-uri diferite, pe secţiune.
    Data limită de expediere: lucrările vor fi expediate până în data de 15 aprilie 2011, (data poştei). Sunt excluse trimiterile recomandate, care nu vor fi ridicate de la poştă.
    Premiile: pentru fiecare din secțiunile epigramă, fabulă, madrigal, proză scurtă umoristică, se vor acorda: premiul I în valoare de 600 lei, premiul II în valoare de 500 lei, premiul III în valoare de 400 lei, un premiu special al Consiliului Judeţean Alba, în valoare de 500 lei şi un premiu special al juriului, în valoare de 400 lei. Pentru parodie: premiul I în valoare de 500 lei, premiul II în valoare de 400 lei, premiul III în valoare de 300 lei. Pentru caricatură: premiul I în valoare de 500 lei, premiul II în valoare de 400 lei, premiul III în valoare de 300 lei. Pentru fotografie: : premiul I în valoare de 500 lei, premiul II în valoare de 400 lei, premiul III în valoare de 300 lei. Pentru Volum: premiul I în valoare de 600 lei, premiul II în valoare de 550 lei, premiul III în valoare de 500 lei şi un premiu special al Filialei Alba-Hunedoara a U.S.R., în valoare de 450 lei.
    Organizatorii vor contacta câştigătorii, publicând, pe site-ul instituţiei, programul festivalului, până la data de 16 mai 2011.
    Juriul: va fi format din şase membri, trei pentru secţiunile de creaţie literară şi trei pentru secţiunile caricatură şi fotografie umoristică, unul dintre aceştia fiind reprezentantul instituţiei organizatoare. Evaluarea creaţiilor trimise se va face independent de către fiecare membru al juriului. Rezultatul final va fi stabilit în funcţie de media obţinută, secretariatul tehnic al festivalului având obligaţia de a publica, la solicitarea concurenţilor, rezultatele obţinute. În cazul unor situaţii de egalitate de punctaj, juriul, împreună cu organizatorii, îşi rezervă dreptul de a institui şi alte premii decât cele anunţate în prezentul regulament sau, în funcţie de valoarea lucrărilor, să redistribuie unele premii.
    Pentru concurenţii care participă la două sau toate secţiunile din concurs şi ale căror creaţii sunt evaluate cu note care îi plasează pe podium, se va acorda un singur premiu, cel mai mare, evident pentru cea mai bună creaţie.
    Organizatorii asigură masa, cazarea, şi decontarea cheltuielilor de transport pentru membrii juriului.
    Pentru premianţi şi invitaţi organizatorii asigură masa şi cazarea.
    Creaţiile laureaţilor şi ale altor concurenţi, care vor obţine punctaje apropiate de cei plasaţi pe podium, se vor regăsi într-un volum colectiv, ce se va edita cu prilejul Festivalului, în scopul promovării evenimentului şi valorizării alb-umorului, de la tinereţe pân’ la bătrâneţe.

    Informaţii suplimentare:
    Elena Anghel, e-mail: elenaanghel@cjalba.ro, tel. 0749010620;
    Dorel Lazăr, e-mail: dorellazar54@yahoo.com, tel. 0723919237

Comments are closed.