Decat o Revista

Coperta_DoR_Comunicat

Recent am participat la realizarea unui proiect foarte interesant. O aparitie editoriala deosebita ce poarta numele “Decat o Revista”. Mai multe in comunicatul ce urmeaza.

BUCUREŞTI, 11 noiembrie. Decât o Revistă, un proiect artistic conceput de un grup de reporteri, editori, fotografi şi designeri, se lansează* în această duminică într-un tiraj limitat. Revista s-a născut din dorinţa celor implicaţi de a crea un produs-exemplu pentru piaţa de periodice – o mostră de ce ar putea conţine şi cum ar putea să arate o revistă gândită ca un obiect de colecţie.

DoR e o publicaţie generalistă, dar nu superficială. Inteligentă, dar nu condescendentă. Cu opinii, dar nu didactică. Altfel, dar nu alternativă. Construită de un nucleu editorial** format din cinci oameni, revista a beneficiat de contribuţiile a peste 40 de colaboratori, printre care Razvăn Exarhu, Vlad Petreanu, Cosmin Bumbuţ şi Cosmin Alexandru.

Coperta a fost fotografiată de Alex Gâlmeanu, care şi-a reinterpretat o imagine iconică cu Mihai Dobrovolschi, surprinsă în 2004 la o şedinţă foto pentru revista Bolero. În ipostaza produsă în 2009 pentru DoR, Dobrovolschi şi-a depăşit temerile şi şi-a înfipt ştecherul în gură. Articolul de copertă este o deconstrucţie a unui cover story tradiţional.

În cele 120 de pagini se mai găsesc poveşti despre magie, pufuleţi, mitul curentului, diacritice, alegeri şi alte subiecte care alcătuiesc un melanj aiuritor, dar coerent, al lumii în care trăim. DoR are o abordare vizuală diferită, care apropie produsul de o carte. Raymond Bobar, art directorul proiectului, spune că mulţi oameni au început să refuze revistele pentru că echivalează cu păduri tăiate degeaba. Cărţile însă continuă să fie preţuite.

Revista e programată să apară într-un singur număr şi e finanţată integral din buzunarul echipei. Tirajul este de 1.500 de exemplare.

Mai multe despre scopul revistei aflaţi din editorialul-explicaţie:

„Am făcut această revistă pentru că credem în viitorul acestui mediu – în ciuda crizei financiare şi a ameninţării erei digitale. Dar ca această formă să supravieţuiască e nevoie de o schimbare de atitudine.

Am vrea ca Decât o Revistă să stârnească o discuţie despre viitorul revistelor în România. Am vrea ca oamenii care o citesc să reacţioneze şi să înceapă să le ceară revistelor pe care le cumpără mai multă atenţie, mai mult respect şi mai mult conţinut de calitate. Am vrea ca cei care conduc şi produc reviste în România să asculte și să-și pună aceleași întrebări care au conturat acest proiect. Cum putem face reviste mai bune, mai utile, mai spectaculoase, mai profunde? Cum ne putem implica cititorii? Şi, desigur, cum putem avea o relaţie de parteneriat cu piaţa de publicitate fără să compromitem produsul?”

* Nucleu editorial e format din Cristian Lupşa, Raymond Bobar, Lavinia Gliga, Gabriel Dobre şi Sebastian Ispas. Îi puteţi contacta la dor@decatorevista.ro.

** Lansarea va avea loc duminică, ora 18:00 în Club Control, str. Academiei nr. 19.

20 Replies to “Decat o Revista”

  1. pe facebook arata interesant. sper ca promisiunea de aparatie integrala pe site sa se onoreze, pentru cei ce nu ajung duminnica. interesant conceptul, felicitari pt implicare (si reproducerea iconica).

  2. Foarte bun conceptul..si foarte buna initiativa..BRAVO!
    Pacat insa ca initiatorii unor asemenea proiecte nu incearca sa se departeze de practica generala a revistelor romanesti de a se inspira pana la copiere dupa reviste din afara..la nivel de layout, cel putin.
    http://www.wallpaper.com/print
    :(

  3. Mie mi se pare cel putin ingrijorator faptul ca din intreg nucleul de colaboratori, plus din cei care au comentat pana acum pe marginea acestei aparitii, nu a sesizat nimeni faptul ca titlul e corect poate in alta limba, dar nu in limba romana. Corect ar fi “Doar o Revista”.

  4. Ok, lansarea are loc duminica, dar cum nu o sa particip :), te intreb simplu – ai idee de unde o sa pot cumpara? Sau scria pe undeva si nu am vazut? :)
    Merci

  5. @Simona: trebuie sa te asigur ca la nivel de layout revista nu are nimic in comun cu Wallpaper, pe care alminteri il admiram. Daca te referi la asteriscul de dupa logo acela nu e un simbol abstract – cum e la Wallpaper – ci este chiar un asterisc ce trimite la o nota din interior, pe cod de culoare, si e doar pentru editia pilot, in editia regulata va disparea – daca vei deshide revista vei citi despre ce e vorba. Ca stilistica de layout coperta e mai aproape de Baby (http://www.joliat.net/baby_01.html) sau de The Word (http://www.thewordmagazine.be) sau de 032c (http://www.032c.com) care in logica asta ar fi trebuit sa se fi copiat intre ele si toate la un loc sa fi copiat probabil The Face perioada lui Neville Brody.
    Nu putem vorbi de nici o copiere dupa nimeni, logo la stanga si imagine decupata la oglinda este un cliseu de scoala de design asa cum tot un cliseu similar este logo central, la oglinda cu poza dedesupt full-page. Nu ne inspiram dupa reviste “de afara”, unii dintre noi de acolo vin cu know-how cu tot. Gandeste-te doar la faptul ca logo-ul este un caracter customizat manual linie cu linie, in logica vizuala a caracterelor de sectiune din interior.

    Repetam insa niste gesturi care au facut istorie (in design cel putin). In design creativitatea inseamna interpretare, noi nu inventam semne, interpretam semne – Gerard Unger mi-a spus in Iulie la Londra intr-un workshop de typeface design.

    Vezi intai revista noastra, mai vezi vreo 100 de “afara” si apoi fa te rog o analiza obiectiva.

  6. Bravo, Adrian, felicitari pentru vigilenta. De oameni ca tine avem nevoie. Sigur, si de unii care vad dincolo de vigilenta – si anume decat gluma cu o eroare asumata in titlul revistei. :)

  7. Cu toate ca titlul e o gluma ..eu tot am “alergie” la cuvantul “decat” folosit aiurea. Nici macar nu mai e funny. Si nu mi se pare cu nimic special aducerea in prim plan a acestei erori comune. In presa romaneasca de regula se pune accentul pe greseli si de cele mai multe ori nu se corecteza nimic astfel, pentru ca sunt multi care deja nu mai inteleg ce este corect. (personal opinion)

  8. Ar trebui impartita la licee, o sa amuze si o sa starneasca si imaginatia elevilor… pe noi cine ne mai educa? Prea ocupati sa va certati si sa judecati ceea ce nici macar nu intelegeti uitati ca o sa va luati pensia din taxele noastre…
    Vorbim de o revista pe care unii nici nu o vom atinge vreodata. Ne amagim si continuam sa speram, acum la un lucru in plus…

  9. “Decât o Revistă, un proiect artistic conceput de un grup de reporteri, editori, fotografi şi designeri” … analfabeti care confunda “decat” cu “doar”

  10. Pt. Silviu: Este rapitoare prezenta ta de spirit. Cum vorbesti tu… exact ca un om mare. O analiza scurta, la obiect si pertinenta. Patapievici isi roade unghiile de ciuda, cum oare de te-ai prins tu inaintea tuturor?

    Dar, iar ca un om mare, cam ce sanse crezi ca sunt ca acel “decat” sa fie unul asumat?

  11. Pentru Matei: daca e asumat, e o buba gramaticala asumata, dar tot buba ramane. Mai degraba ati dat-o pe langa si acum o dati la-ntors. By the way, avem si noi revista Wallpaper, nu e nevoie sa puneti domniile voastre asterisc in titlu ca sa ne emotionam.

  12. Ooof Cristina, chiar asa greu este de inteles? Este o satira. Oamenii fac misto de gresala in sine. Satira este prin definitie asumata (sau buba, cum ii spui tu). Utilizezi gresala tocmai pentru a o accentua in sens de critica la adresa ei.

    Treaba cu Wallpaper nu o inteleg. Ai vazut, ai citit ambele reviste? Ai pertinenta necesara pentru a judeca intr-un mod corect? De aici pare ca nu ai citit nici una din ele. Cred ca este nevoie de o minima documentare pentru a emite opinii. Esti sigura ca asterisc-ul ala seamana? Esti sigura ca are acelasi rol? Esti sigura ca pe Wallpaper este chiar un asterisc sau este o simpla steluta cu rol grafic, parca mai este si un pointer de mouse pe acolo, nu? Pe DoR asteriscul are exact sensul asta, indica o nota de subsol. Trecand de coperta pe care nici pe aia probabil nu ai vazut-o fizic, despre continut ce parere ai?

    Sigur, parerea ta – dreptul tau, dar hai sa ne documentam si apoi sa revenim pe subiect. Poate realitatea este cu totul alta.

  13. Buna! As vrea sa te intreb daca mai pot gasi revista acum. Nu am reusit sa ajung la lansare si mi-as dori tare mult sa o am (sa nu o mai fur de la cunostinte si sa o citesc pe sarite :D)

  14. “mulţi oameni au început să refuze revistele pentru că echivalează cu păduri tăiate degeaba”. Corect.
    Exista varianta de editare a revistelor in format digital.

  15. Dar o revista “fizica” este mult diferita de varianta ei digitala prin insasi experienta vizuala si tactila. Si ca sa revin din sferele lingvistice undeva mai inspre pamant: copacii se pot planta din nou daca muntii de hartii care ne inconjoara ar merge la Copacul de hartie :)

  16. @matei: da, stiu, sunt niste hipsteri ironici. chestia e ca suna urat. mai urat decat o cacofonie

Comments are closed.